ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Τέλος στην απαίτηση επίδειξης αρνητικού τεστ κοροναϊού για όσους φτάνουν στη χώρα αεροπορικώς

ηπα-τέλος-στην-απαίτηση-επίδειξης-αρν-897136

Οι ΗΠΑ θα άρουν την απαίτηση επίδειξης αρνητικού τεστ Covid-19 για ταξιδιώτες που φτάνουν στη χώρα με αεροπλάνο, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Λευκός Οίκος.

Αντιμέτωπες με την παραλλαγή Όμικρον, οι υγειονομικές αρχές είχαν αυστηροποιήσει τις διαδικασίες τεστ για την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο του 2021.

Όλοι οι ταξιδιώτες, ηλικίας άνω των 2 ετών, που επιβιβάζονταν σε πτήσεις από το εξωτερικό με προορισμό τις ΗΠΑ, έπρεπε να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ που είχε γίνει λιγότερο από μία ημέρα πριν από την απογείωση, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.

Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, η απόφαση τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Κυριακή στις 12:01 το μεσημέρι (τοπική ώρα). Η άρση αυτής της απαίτησης ήρθε μετά τις έντονες πιέσεις που άσκησαν αεροπορικές εταιρείες και ο ταξιδιωτικός κλάδος.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έκριναν με βάση την επιστήμη και τα δεδομένα ότι αυτή η απαίτηση δεν είναι πλέον αναγκαία. Τα CDC θα επαναξιολογήσουν αυτή την απόφαση σε 90 ημέρες, είπε ο αξιωματούχος.

Από τον Δεκέμβριο, τα CDC απαιτούσαν από τους ταξιδιώτες να διαθέτουν αρνητικό τεστ κοροναϊού που είχε γίνει εντός μίας ημέρας πριν από την αναχώρησή τους αεροπορικώς με προορισμό τις ΗΠΑ, αλλά δεν υπήρχε απαίτηση για υγειονομικό έλεγχο για τη χερσαία διέλευση των συνόρων.

Ο αξιωματούχος είπε πως «αν προκύψει ανάγκη να επιβληθεί εκ νέου μια απαίτηση επίδειξης τεστ πριν από την αναχώρηση – μεταξύ άλλων, λόγω μιας νέας, ανησυχητικής παραλλαγής – τα CDC δεν θα διστάσουν να δράσουν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της American Airlines, Ρόμπερτ Ίσομ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα σε ένα συνέδριο ότι οι απαιτήσεις επίδειξης τεστ είναι «ανόητες» και «καταθλιπτικές» για ταξίδια αναψυχής και επαγγελματικά ταξίδια.

Οι αεροπορικές εταιρείες τονίζουν ότι πολλοί Αμερικανοί δεν κάνουν διεθνή αεροπορικά ταξίδια, επειδή ανησυχούν ότι θα βρεθούν θετικοί στον ιό και θα μείνουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό.

Ο Ίσομ ανέφερε ότι το 75% των χωρών που εξυπηρετούν οι American Airlines δεν έχει απαιτήσεις επίδειξης τεστ.

«Είμαστε πραγματικά αγανακτισμένοι και αυτό είναι κάτι που δεν βλάπτει μόνο τα ταξίδια στις ΗΠΑ, αλλά απλώς δεν βγάζει νόημα», είπε την περασμένη εβδομάδα.

Τον Δεκέμβριο, τα CDC αυστηροποίησαν τις απαιτήσεις για τους διεθνείς ταξιδιώτες των αερομεταφορών να διαθέτουν ένα αρνητικό τεστ εντός μιας ημέρας και όχι τριών ημερών από την άφιξή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου