ΔΙΕΘΝΗ

Γουατεμάλα: Τουλάχιστον 15 νεκροί και 500.000 πληγέντες έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις

γουατεμάλα-τουλάχιστον-15-νεκροί-και-500-000-896386

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 7 τραυματίστηκαν από περίπου δέκα κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί από τις αρχές του Μαΐου στη Γουατεμάλα, όπου περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της χώρας.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται μια γυναίκα και τα έξι παιδιά της, όπως και τρία ανήλικα αδέλφια σε δύο χωριά αυτοχθόνων, διευκρίνισε η υπηρεσία Συντονισμού για τον Περιορισμό των Φυσικών Καταστροφών (Conred).

Βροχές συνοδευόμενες από ισχυρούς ανέμους προκάλεσαν κατολισθήσεις, πλημμύρες, την κατάρρευση υποδομών και κατασκευών στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αυτής της κεντρικής Αμερικής.

Πάνω από 900 σπίτια υπέστησαν ζημιές

Η Conred διευκρίνισε ότι 930 κατοικίες υπέστησαν ζημιές, όπως και 8 σχολικά ιδρύματα, περισσότεροι από 80 δρόμοι και 7 γέφυρες, 3 εκ των οποίων καταστράφηκαν τελείως.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο είναι αυτές στις οποίες βρίσκονται πληθυσμοί ιθαγενών, οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι στις φυσικές καταστροφές. Σχεδόν το 60% των 17 εκατομμυρίων κατοίκων της Γουατεμάλας ζει σε συνθήκες φτώχειας.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν το 2021 τον θάνατο 35 ανθρώπων, ενώ 3 αγνοούνται, τον τραυματισμό 17, ενώ οι πληγέντες από αυτές ανέρχονται σε περίπου 1,5 εκατομμύριο. Σχεδόν 12.000 άνθρωποι χρειάστηκε τη χρονιά αυτή να απομακρυνθούν από πληγείσες περιοχές.

Η εποχή των βροχών, η οποία εκτείνεται από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο, προκαλεί κάθε χρόνο τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων στην κεντρική Αμερική, μια από τις περιοχές που είναι από τις πιο ευάλωτες στις κλιματικές αλλαγές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου