ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Οι 3+1 επικρατέστεροι υποψήφιοι για τη θέση της Λιζ Τρας

βρετανία-οι-31-επικρατέστεροι-υποψήφιο-890949

Μόλις 44 ημέρες κατάφερε να μείνει στη θέση της πρωθυπουργού η Λιζ Τρας στη Βρετανία. Μετά τη σημερινή παραίτησή της για άλλη μια φορά ξεκινάει κούρσα διαδοχής, όπως είχε γίνει μετά την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον, μόνο που αυτή τη φορά η διαδικασία θα είναι πολύ πιο σύντομη.

Ο Σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της Επιτροπής 2022 τόνισε ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η διαδικασία επιλογής του νέου αρχηγού των Τόρις και νέου πρωθυπουργού θα έχει ολοκληρωθεί.

«Μίλησα με τον πρόεδρο του κόμματος, Τζέικ Μπέρι και επιβεβαίωσε ότι θα είναι δυνατόν να διεξαχθεί ψηφοφορία και να ολοκληρωθεί η εκλογή ηγεσίας μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

Έτσι, θα πρέπει να έχουμε έναν νέο ηγέτη στη θέση του πριν από την ανακοίνωση για τα δημοσιονομικά που θα πραγματοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου», σημείωσε ο Μπρέιντι.

Οι 3+1 επικρατέστεροι υποψήφιοι

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, τα φαβορί για να αντικαταστήσουν την Τρας είναι ο Ρίσι Σούνακ, η Πένι Μόρντοντ και ο Μπόρις Τζόνσον. Ναι, καλά διαβάσατε, ο πρώην πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους Times, θα θέσει υποψηφιότητα για λόγους «εθνικού συμφέροντος».

Κύκλοι γύρω από τον Ρίσι Σούνακ αναφέρουν ότι «σίγουρα θα θέσει υποψηφιότητα», όπως μεταδίδει η Telegraph.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν αυτός που ηττήθηκε από τη Λιζ Τρας στη μάχη για την ηγεσία των Τόρις, αλλά τώρα μπορεί να πάρει τη θέση της σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

Η Πένι Μόρντοντ δεν είχε καταφέρει να φτάσει στην τελική δυάδα στην προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία, αλλά θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο στη νίκη της Λιζ Τρας απέναντι στον Σούνακ αφού τη στήριξε δημόσια.

Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η ίδια δεν έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά της ωστόσο τα βρετανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που «παίζουν» για τη θέση της Τρας. Η Μόρντοντ δεν ήταν ιδιαιτέρως γνωστή πριν από την προηγούμενη εσωκομματική διαδικασία. Είχε υπηρετήσει ως υφυπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου στην κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον, από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022.

Για τη θέση της Τρας ακούγονται και άλλα ονόματα, αλλά δείχνουν να έχουν λιγότερες πιθανότητες, όπως ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπράντον Λιούις και ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας.

Η περίπτωση του Τζέρεμι Χαντ

Από τη στιγμή που η Λιζ Τρας «κάηκε» πολιτικά, ο Τζέρεμι Χαντ είναι αυτός που αποτελεί το δημόσιο πρόσωπο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός στην πράξη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, ο ίδιος δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι δεν θα είναι υποψήφιος, όπως έκανε και ο Μάικλ Γκόουβ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το Sky News, υπάρχουν φωνές μέσα στο κόμμα των Τόρις που σημειώνουν ότι ο Χαντ είναι αυτός που πρέπει να συνεχίσει να εκτελεί χρέη πρωθυπουργού έτσι ώστε να μην υπάρξει νέα κρίση στη Βρετανία.

Ζητά εκλογές η αντιπολίτευση

Την ώρα που οι Συντηρητικοί είναι στις… μύτες των ποδιών τους για εκλέξουν νέο αρχηγό, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν εκλογές εδώ και τώρα. Το Πράσινο Κόμμα προστέθηκε στους Εργατικούς, στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και στο Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα που υποστηρίζουν αυτό το αίτημα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες κυκλοφόρησαν ήδη ανακοίνωση με την οποία καλούν τους Τόρις να απαγορεύσουν στον Μπόρις Τζόνσον να πάρει μέρος στην εσωκομματική διαδικασία για τον διάδοχο της Τρας.

Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου