ΔΙΕΘΝΗ

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας προειδοποιεί για εύθραυστη εκεχερεία στη Συρία

το-υπεξ-της-ρωσίας-προειδοποιεί-για-εύ-88380

Η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία θα είναι αδύνατη εάν τρομοκράτες συνεχίσουν να δρουν στη χώρα, προειδοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκενάντι Γκατίλοφ.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είχαν καταλήξει την 22η Φεβρουαρίου σε μια συμφωνία για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Συρία. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση της Μόσχας και της Ουάσινγκτον, η εκεχειρία —η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου— εξαιρεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και Μέτωπο Υποστήριξης (Τζαμπχάτ αλ Νούσρα, ο βραχίονας της αλ Κάιντα στη Συρία).

Χθες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα μια απόφαση η οποία υιοθετεί τη συμφωνία για την διακοπή των εχθροπραξιών και καλεί όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα.

«Αυτό το κείμενο (σ.σ. η συμφωνία Ρωσίας- ΗΠΑ για την εκεχειρία), η απόφαση η οποία υιοθετήθηκε και της οποίας η Ρωσία ήταν συνεισηγήτρια πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα και χωρίς προϋποθέσεις. Η διαδικασία της εφαρμογής η ίδια πρέπει να επιτηρηθεί», ανέφερε ο Γκατίλοφ μιλώντας στο ΣΑ μετά την ψήφιση της απόφασης 2268.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ακόμη πως οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να ξαναρχίσουν αμέσως, αλλά προειδοποίησε πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός δεν εγγυάται την ειρήνη στη Συρία.

«Πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση της Συρίας είναι αδύνατη χωρίς την εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας εκεί», ανέφερε ο Γκατίλοφ και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να κοπούν όλες οι δίοδοι χρηματοδότησης των τρομοκρατικών οργανώσεων οι οποίες δρουν στη χώρα.

«Πρέπει να εγκατασταθεί ένας φράκτης στα σύνορα της Συρίας εναντίον των παράνομων ροών από τις οποίες συγκεντρώνεται και ακμάζει το κεφάλαιο των εγκληματιών», επέμεινε ο Γκατίλοφ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε πριν από την ψηφοφορία πως σκοπεύει να συγκαλέσει νέες ειρηνευτικές συνομιλίας τη Δευτέρα 7η Μαρτίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου