ΔΙΕΘΝΗ

Μια νέα σελίδα ανοίγει για τη NASA με την εκτόξευση της αποστολής Artemis 1 προς τη Σελήνη

μια-νέα-σελίδα-ανοίγει-για-τη-nasa-με-την-εκ-883565

Με εκκωφαντικό θόρυβο, ο νέος γιγάντιος πύραυλος της NASA, ο ισχυρότερος του κόσμου, απογειώθηκε σήμερα από τη Φλόριντα με κατεύθυνση της Σελήνη, για την πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή του Artemis, του νέου μεγάλου προγράμματος της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, 50 χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo στο δορυφόρο της Γης.

Ο πύραυλος, που φέρει την ονομασία SLS (Space Launch System), εκτοξεύθηκε στη διάρκεια της νύχτας, στη 01:47 (τοπική ώρα, 08:47 ώρα Ελλάδας) από το διαστημικό κέντρο Κένεντι.

Αυτή η τρίτη απόπειρα εκτόξευσής του ήταν επιτυχημένη, έπειτα από δύο που ματαιώθηκαν την τελευταία στιγμή το καλοκαίρι εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων, ενώ δύο κυκλώνες ανέβαλαν επίσης για εβδομάδες την απογείωση.

 
 

Η αποστολή Artemis 1 πρόκειται να διαρκέσει συνολικά 25 ημέρες και ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα σε διάφορες φάσεις της, όμως η πρώτη απογείωση αυτού του γιγάντιου πυραύλου ύψους 98 μέτρων, η ανάπτυξη του οποίου διήρκεσε περισσότερο από μία δεκαετία, αντιπροσωπεύει πλέον μια μεγάλη επιτυχία για τη NASA.

Την τελική εντολή για την εκτόξευση έδωσε η πρώτη γυναίκα διευθύντρια εκτοξεύσεων της NASA, η Τσάρλι Μπάκγουελ-Τόμσον«Γίναμε όλοι μέρος κάτι απίστευτα ιδιαίτερου, της πρώτης απογείωσης του Artemis», δήλωσε μετά την εκτόξευση απευθυνόμενη στις ομάδες της. «Αυτό που φέρατε σε πέρας σήμερα θα εμπνέει τις επόμενες γενιές», πρόσθεσε.

Πενήντα χρόνια μετά την τελευταία αποστολή του προγράμματος Apollo, αυτή η δοκιμαστική πτήση, η οποία θα κάνει το γύρο της Σελήνης χωρίς να προσεδαφιστεί σ’ αυτή και χωρίς να μεταφέρει αστροναύτες, αναμένεται να επιβεβαιώσει ότι ο πύραυλος είναι ασφαλής ώστε να μεταφέρει στο μέλλον πληρώματα.

Σηματοδοτεί τη μεγάλη έναρξη του προγράμματος Artemis, που φιλοδοξεί να στείλει στη Σελήνη την πρώτη γυναίκα και τον πρώτο μη λευκό αστροναύτη. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί εκεί μια βιώσιμη ανθρώπινη παρουσία για να προετοιμαστεί ένα ταξίδι προς τον Άρη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου