ΔΙΕΘΝΗ

Βόρεια Κορέα: Προβλήματα υγείας «βασανίζουν» τον ηγέτη Κιμ

βόρεια-κορέα-προβλήματα-υγείας-βασα-87867

«Ο πλούτος και η ευημερία του σοσιαλισμού μας οφείλεται αναμφισβήτητα στις επίπονες προσπάθειες του στρατάρχη μας, ο οποίος συνεχίζει να φωτίζει το δρόμο για τους ανθρώπους, όπως το τρεμόπαιγμα μιας φλόγας, παρότι υποφέρει από δυσφορία»… Κατ’ αυτόν τον λυρικό τρόπο το βορειοκορεατικό καθεστώς αναγνώρισε για πρώτη φορά πως ο νεαρός Κιμ Γιονγκ Ουν αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας -το οποίο αναλυτές εικάζουν πως πρόκειται για ουρική αρθρίτιδα.

Οι φήμες δίνουν και παίρνουν στην Ασία για την κατάσταση της υγείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη, ο οποίος έχει να εμφανιστεί δημόσια τουλάχιστον τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την Παρασκευή στο πλαίσιο ενός ωριαίου ντοκιμαντέρ ότι ο ηλικίας 31 ετών Κιμ Γιονγκ Ουν «υποφέρει από δυσφορία», στην πρώτη επίσημη ανακοίνωση για την κατάσταση της υγείας του.

Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε έπειτα από προ-ηχογραφημένη εκπομπή για τη νέα συνεδρίαση της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης της Βορείου Κορέας από την οποία ο Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν ο μεγάλος απών.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεν μετείχε αυτή την εβδομάδα στην έναρξη των εργασιών της Συνέλευσης που συνεδριάζει έως δύο φορές το χρόνο για να εγκρίνει τις αποφάσεις του μοναδικού κόμματος λενινιστικής ιδεολογίας στη χώρα.

Η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση ήταν στις 3 Σεπτεμβρίου στην Πιονγιάνγκ, ημερομηνία κατά την οποία παρακολούθησε συναυλία μαζί με τη σύζυγό του Ρι Σολ-Γιου.

Τον Ιούλιο εμφανίσθηκε κουτσαίνοντας στην επετειακή εκδήλωση για την 20ή επέτειο από τον θάνατο του παππού του Κιμ Ιλ Σουνγκ, ιδρυτή του καθεστώτος. Ειπώθηκαν πολλά για την αδυναμία αυτή: έχει ουρική αρθρίτιδα; τραυματίστηκε στο «πεδίο της τιμής» ενώ έδινε τις σπουδαίες συμβουλές του σε εργάτες, μηχανικούς ή αξιωματικούς του στρατού;

Ο Κιμ πήρε γρήγορα αρκετά κιλά από τότε που ανέλαβε την εξουσία, μετά το θάνατο του πατέρα του από καρδιακή προσβολή το 2011, σύμφωνα με φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Παρατηρητές της Βορείου Κορέας εικάζουν ότι το βάρος του Κιμ και το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να συνέβαλαν στα προβλήματα υγείας του.

«Κρίνοντας από το βάδισμά του, φαίνεται ότι πάσχει από ουρική αρθρίτιδα -νόσο που οφείλεται στη διατροφή και τη γενετική προδιάθεση που ταλαιπωρεί και άλλα μέλη της οικογένειας του Κιμ» δήλωσε ο Μάικ Μάντεν, ειδικός για θέματα της βορειοκορεατικής ηγεσίας και αναλυτής στην ιστοσελίδα 38 North.

Παρότι τροφοδοτεί συχνά τις φήμες όταν πρόκειται για τον εχθρό της στο βορρά, η Νότιος Κορέα αυτή τη φορά τηρεί χαμηλούς τόνους. Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή το υπουργείο Ενοποίησης αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το θέμα, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Η Βόρειος Κορέα δεν έχει κάνει καμιά επίσημη ανακοίνωση […] και συνεπώς δεν έχουμε κανένα σχόλιο. Εξετάζουμε διάφορες υποθέσεις, όπως τις φήμες για την κατάσταση της υγείας του» δήλωσε η εκπρόσωπος.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου