ΔΙΕΘΝΗ

Στη Μόσχα ο υψηλότερος ουρανοξύστης της Ευρώπης

στη-μόσχα-ο-υψηλότερος-ουρανοξύστης-τ-87802

Ο Ομοσπονδιακός Πύργος, ο ουρανοξύστης που κατασκευάζεται στο Διεθνές Επιχειρησιακό Κέντρο της Μόσχας, είναι από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης το υψηλότερο οικοδόμημα της Ευρώπης. Έφθασε τα 343 μέτρα και θα τα ξεπεράσει, Θα φθάσει τα 373,7 μέτρα με 97 ορόφους όταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του, στις αρχές Ιανουαρίου 2015 όπως προγραμματίζεται.

Στην Ευρώπη ο υψηλότερος ουρανοξύστης ήταν επί σειρά ετών ο 87-οροφος Shard στο Λονδίνο. Ύψος 309.3 μέτρα.

Ο νέος ουρανοξύστης δεν είναι ο μόνος στη Μόσχα. Είναι αυτή τη στιγμή μισό περίπου μέτρο υψηλότερος από δυο άλλους Πύργους που έχουν υψωθεί τα τελευταία έξη χρόνια στο Κέντρο. Ο ένας έχει ύψος 242,4 μέτρα και 67 ορόφους στους οποίους έχουν εγκατασταθεί εταιρείες, τράπεζες, γραφεία ξένων εταιρειών και εστιατόρια, Ο άλλος έχει ύψος 351,8 μέτρα και 71 ορόφους, όλους οικογενειακά διαμερίσματα και τρία εστιατόρια.

Αρχικά η οικοδόμηση ουρανοξυστών στη Μόσχα προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις και πορείες Μοσχοβιτών οι οποίοι φοβούνταν ότι θα άλλαζε ο ιστορικός χαρακτήρας της ρωσικής πρωτεύουσας. Μια σχετικά πρόσφατη δημοσκόπηση, του Μαρτίου 2014, δείχνει ότι άλλαξαν τα πνεύματα. Μονό 35% πιστεύουν ότι «τραυματίστηκε η εικόνα»της Μόσχας και το 80% περίπου δεν βρίσκει «ενοχλητική» την παρουσία τους.

Η κατασκευή ουρανοξυστών και πολυώροφων κτίριων στη Μόσχα υποστηρίζεται και προωθείται από τις δημοτικές αρχές και από τα σωματεία αρχιτεκτόνων και πολεοδόμων. Υποστηρίζουν με επιχειρήματα ότι η επέκταση της πόλης προς τα ύψη περιορίζει την οριζόντια επέκταση της η οποία σημαίνει επέκταση του οδικού συστήματος και των υπηρεσιών (ενέργεια, νερό κλπ) και περιορίζει τις δαπάνες. Και, ίσως το κυριότερο, διασώζει τα δάση και την πανίδα της περιοχής.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου