ΔΙΕΘΝΗ

Στον Ειρηνικό Ωκεανό έπεσε o κινεζικός πύραυλος

στον-ειρηνικό-ωκεανό-έπεσε-o-κινεζικός-874187

Λήξη συναγερμού για τον κινεζικό πύραυλο Long March 5Β, ο οποίος τελικά έπεσε στον νότιο-κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Nωρίτερα, η Διοίκηση Διαστήματος του αμερικανικού στρατού (US Space Command) είχε ανακοινώσει ότι ο πύραυλος είχε επανεισέλθει στην ατμόσφαιρα πάνω από τον Ειρηνικό, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν τα συντρίμμια του πυραύλου έχουν πέσει στη θάλασσα ή κάπου αλλού.

Την επανείσοδο του πυραύλου στην ατμόσφαιρα στις 12:08 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος (18:08 ώρα Πεκίνου) επιβεβαίωσε και ο Κινεζικός Διαστημικός Οργανισμός.

Ο νότιος Ειρηνικός Ωκεανός βρισκόταν πάντως στις περιοχές της τροχιάς πτώσης του πυραύλου, σύμφωνα με την πρόβλεψη της υπηρεσίας Διαστημικής Επιτήρησης και Παρακολούθησης της Ε.Ε. (EU-SST).

Ανάμεσα στις περιοχές αυτές ήταν και η Ελλάδα, όπως επίσης και ο Ατλαντικός Ωκεανός και η Ιβηρική χερσόνησος. Σημειώνεται ότι η Ισπανία νωρίτερα είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της.

Όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες εκτοξεύσεις του ίδιου πυραύλου βαρέος φορτίου, η διαστημική υπηρεσία της Κίνας δεν πραγματοποίησε ελεγχόμενη πτώση του τμήματος που απέμεινε από τον πύραυλο, αφότου αποδέσμευσε το φορτίο του.

Τον Ιούλιο ένα τμήμα πυραύλου Long March 5B βάρους 5,5 έως 10 τόνων είχε συντριβεί στον Ινδικό Ωκεανό, τον Απρίλιο του 2021 είχε συμβεί κάτι παρόμοιο στον ίδιο ωκεανό, ενώ το 2020 τμήματα του πυραύλου είχαν πέσει κάπου στην δυτική Αφρική.

Αν και δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές ή θάνατοι μέχρι στιγμής από τέτοια περιστατικά, αυξάνονται σταδιακά οι φωνές όσων ζητούν να καθιερωθούν διεθνείς κανονισμοί ή και νόμοι για την αποτροπή τέτοιων συμβάντων, που προέρχονται και από άλλες χώρες με διαστημικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τους “Τάιμς της Νέας Υόρκης” και το Space.com.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου