ΔΙΕΘΝΗ

Συλλήψεις και ένταση στο Χονγκ Κονγκ στις διαδηλώσεις του Occupy Central

συλλήψεις-και-ένταση-στο-χονγκ-κονγκ-σ-87106

Δεκατρείς άνθρωποι συνελήφθησαν αφού εκατοντάδες διαδηλωτές πέρασαν την περίμετρο του συγκροτήματος της έδρας της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της απόφασης του Πεκίνου να περιορίσει την καθολική ψήφο στην περιφέρεια.

Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους έξω από την έδρα της κυβέρνησης για να εκφράσουν την υποστήριξή τους σε όσους είχαν καταφέρει να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ενώ φώναζαν «ανοίξτε τις πόρτες», σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Δεκατρείς άνθρωποι, ηλικίας 16 έως 29 ετών, συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων, ενώ ένας αστυνομικός δέχθηκε επίθεση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να προστατευθούν με ομπρέλες, χειρουργικές μάσκες και γυαλιά.

Οι περίπου 150 διαδηλωτές που είχαν εισβάλει στην έδρα της κυβέρνησης απομακρύνθηκαν νωρίς το πρωί από την αστυνομία.

«Δεν μας ενδιαφέρει αν θα τραυματιστούμε, δεν μας ενδιαφέρει αν θα συλληφθούμε, αυτό που θέλουμε είναι πραγματική δημοκρατία», δήλωσε ο Ουάνγκ Κάι-κέουνγκ, ένας διαδηλωτής.

Συνολικά χίλιοι άνθρωποι συμμετείχαν στις βραδινές κινητοποιήσεις. Νωρίτερα, όταν μαθητές λυκείου είχαν ενωθεί με τους φοιτητές, οι διαδηλωτές είχαν ξεπεράσει τις 2.000.

Οι φοιτητές πρωτοστατούν εδώ και εβδομάδες σε ένα κίνημα πολιτικής ανυπακοής.

Η Κίνα, η οποία ανέκτησε το 1997 το Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε τον Αύγουστο πως ο μελλοντικός επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης θα εκλέγεται πράγματι από το 2017 με καθολική ψήφο, αλλά μόνο δύο ή τρεις υποψήφιοι επιλεγμένοι από μια επιτροπή θα μπορούν να συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Συνασπισμός φιλοδημοκρατικών κινημάτων υπό την οργάνωση Occupy Central διεξάγει έκτοτε εκστρατεία για να καταγγείλει αυτό που πολλοί κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ θεωρούν αυξανόμενη επέμβαση του Πεκίνου στις τοπικές υποθέσεις.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου