ΔΙΕΘΝΗ

«Κρέμασαν» τον Ερντογάν στην Στοκχόλμη – Οργή στην Άγκυρα

κρέμασαν-τον-ερντογάν-στην-στοκχόλ-864555

Τον πρεσβευτή της Σουηδίας κάλεσε η Τουρκία μετά τη διαδήλωση που πραγματοποίησαν Κούρδοι στην Στοκχόλμη όπου κρέμασαν ανάποδα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πλάνα που δημοσίευσαν φιλοκυβερνητικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν υποστηρικτές του PKK, όπως ανέφεραν, να κρεμούν ένα ομοίωμα του Τούρκου ηγέτη σε διαδήλωση έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, δήλωσε ότι η Τουρκία καταδίκασε το βίντεο «με τον πιο έντονο τρόπο».

Ο ίδιος έγραψε στο Twitter: «Καλούμε τις σουηδικές αρχές να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Η ανάρτηση του Αλτούν

Το βίντεο από τη Σουηδία

Ο Στάφαν Χέρστρομ, ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Τουρκία, κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο τουρκική διπλωματική πηγή.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη πηγή από τη μεριά της Άγκυρας τονίστηκε η προσδοκία ότι πρέπει να εντοπιστούν οι δράστες του περιστατικού, να διεξαχθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και η Σουηδία να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπάιας Μπίλστρομ, δήλωσε ότι η Στοκχόλμη καταδίκασε το περιστατικό, αλλά δεν αναφέρθηκε άμεσα σε καμία χώρα.

Γράφοντας στο Twitter, ο Μπίλστρομ ανέφερε: «Η κυβέρνηση προστατεύει την ανοιχτή συζήτηση για τις πολιτικές επιλογές, αλλά παίρνει σθεναρά αποστάσεις από τις απειλές και το μίσος εναντίον πολιτικών εκπροσώπων. Το να απεικονίζεται ένας εκλεγμένος από τον λαό πρόεδρος ως εκτελεσμένος έξω από το Δημαρχείο είναι αποτρόπαιο».

Θυμίζουμε ότι η Σουηδία επιδιώκει την έγκριση της Τουρκίας για την υποψηφιότητά της ως μέλους του ΝΑΤΟ, την οποία ζήτησε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι. Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι η Στοκχόλμη πρέπει να πατάξει τις κουρδικές ομάδες, τις οποίες θεωρεί «τρομοκρατικές».

Πηγή: in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου