ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός αφού χτυπήθηκε με τέιζερ αστυνομικών ο ξάδελφος της συνιδρύτριας του Black Lives Matter

νεκρός-αφού-χτυπήθηκε-με-τέιζερ-αστυν-863818

Την αστυνομία του Λος Άντζελες κατηγορεί για τον θάνατο του ξαδέλφου της, Κίναν Άντερσον, η συνιδρύτρια του κινήματος Black Lives Matter, Πατρίς Κάλορς, και άλλοι συγγενείς του άτυχου άνδρα, καθώς πιστεύουν ότι η αναίτια χρήση τέιζερ στο σώμα του προκάλεσε την καρδιακή ανακοπή που τον σκότωσε λίγες ώρες μετά.

Το επεισόδιο που κόστισε τη ζωή στον 31χρονο δάσκαλο γυμνασίου σημειώθηκε την 3η Ιανουαρίου, μετά από τροχαίο στο οποίο εμπλεκόταν ο Άντερσον. Βίντεο που κατέγραψαν οι κάμερες των στολών των αστυνομικών δείχνουν έναν τρομαγμένο άνδρα να ικετεύει για βοήθεια ενώ αστυνομικοί τον κρατούν ακινητοποιημένο στο έδαφος και του ρίχνουν με όπλο τέιζερ. Κάποια στιγμή ακούγεται μάλιστα να λέει ότι «προσπαθούν να τον κάνουν Τζορτζ Φλόιντ».

Σύμφωνα με την Guardian, ένας αστυνομικός που έφτασε για πρώτη φορά στο σημείο του τροχαίου γύρω στις λεωφόρους Βένις και Λίνκολν στις 3.30 μ.μ. βρήκε τον Άντερσον στη μέση του δρόμου να λέει «παρακαλώ, βοηθήστε με». Ο αστυνομικός του έδωσε εντολή να πάει στο πεζοδρόμιο και να ακουμπήσει τα χέρια στον τοίχο. Ο Άντερσον σήκωσε ψηλά τα χέρια του λέγοντας «δεν το ήθελα, συγγνώμη».

Ο Άντερσον συμμορφώθηκε με τις εντολές του αστυνομικού και κάθισε στο πεζοδρόμιο. Μετά από λίγα λεπτά, φάνηκε να ανησυχεί για τη συμπεριφορά του αστυνομικού. Είπε ότι θέλει να τους βλέπουν άνθρωποι και κατηγόρησε τον αστυνομικό ότι «βάζει κάτι πάνω του» (εννοώντας μάλλον ότι προσπαθούσε να τον ενοχοποιήσει «φυτεύοντας» κάτι παράνομο, π.χ. ναρκωτικά, στα ρούχα του).

Τελικά, ο Άντερσον προσπάθησε να τραπεί σε φυγή, οπότε ο αστυνομικός τον κυνήγησε με τη μοτοσικλέτα του, φωνάζοντας, «πέσε κάτω στο έδαφος». Ο Άντερσον καταγράφηκε επανειλημμένα να λέει «παρακαλώ, βοηθήστε με» και «προσπαθούν να με σκοτώσουν» την ώρα που τον είχαν ήδη ακινητοποιήσει άλλοι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο. Ένας από αυτούς πίεσε με τον αγκώνα του το λαιμό του Άντερσον καθώς ήταν ξαπλωμένος ανάσκελα και έριξε πάνω του όλο του το βάρος, γράφει η Guardian. Τότε ο αστυνομικός που στεκόταν από πάνω του φώναξε: «Γύρνα από την άλλη αλλιώς θα σε χτυπήσω με τέιζερ».

Στην κάμερα καταγράφηκαν δύο χτυπήματα με τέιζερ, ένα που κράτησε 30 δευτερόλεπτα και ένα άλλο που κράτησε πέντε δευτερόλεπτα. Κατά τη διάρκεια των χτυπημάτων, ο Άντερσον καλούσε επανειλημμένα σε βοήθεια, ενώ ο αστυνομικός του έλεγε να πάψει να αντιστέκεται.

Κατόπιν έφτασε στο σημείο ασθενοφόρο που μετέφερε τον 31χρονο στο νοσοκομείο, όπου και πέθανε από καρδιακή ανακοπή 4,5 ώρες αργότερα, σύμφωνα με το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες.

ρ6 είπε η Κάλορς στον Guardian, αφού παρακολούθησε το βίντεο του Αστυνομικού Τμήματος του Λος Άντζελες. «Κανείς δεν αξίζει να πεθάνει από φόβο, πανικόβλητος και φοβισμένος για τη ζωή του. Ο ξάδερφός μου φοβόταν για τη ζωή του. Πέρασε τα τελευταία 10 χρόνια μάρτυρας ενός κινήματος που μάχεται κατά της δολοφονίας μαύρων ανθρώπων. Ήξερε τι διακυβευόταν και προσπαθούσε να προστατεύσει τον εαυτό του. Κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τον προστατεύσει».

«Ήταν τροχαίο ατύχημα. Αντί να τον αντιμετωπίζουν σαν πιθανό εγκληματία, η αστυνομία θα έπρεπε να καλέσει ασθενοφόρο», πρόσθεσε η Κάλορς. «Αυτές οι δολοφονίες και αυτή η βία δεν θα σταματήσουν αν δεν έχουμε θαρραλέους εκλεγμένους αντιπροσώπους πρόθυμους να τα βάλουν όχι μόνο με την αστυνομία, αλλά και με τις πολιτικές».

Ο αρχηγός του LAPD, Μάικλ Μουρ, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η συμπεριφορά του Άντερσον ήταν αλλοπρόσαλλη και ότι υπέστη ένα επείγον ιατρικό περιστατικό ενώ ήταν υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, προκαταρκτικές εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι ο Άντερσον είχε κάνει χρήση κάνναβης και κοκαϊνης.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από συγγενείς και φίλους του Άντερσον, αφού δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα η επίσημη αιτία θανάτου, και ο Μουρ άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί τα ίχνη ουσιών στο αίμα του να συνδέονται με τον θάνατό του.

Πηγή: protothema.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου