ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Απέλυσαν την πιλότο που κατέγραψε βίντεο με αποφυγή… σύγκρουσης αεροσκαφών

μεξικό-απέλυσαν-την-πιλότο-που-κατέγρ-859097

Η μεξικανική εταιρεία αερομεταφορών Volaris απέλυσε την πιλότο που είχε καταγράψει σε βίντεο τον Μάιο την αποφυγή καταστροφής στο διεθνές αεροδρόμιο της μεξικανικής πρωτεύουσας, διότι παραβίασε τους κανονισμούς ασφαλείας χρησιμοποιώντας κινητό τηλέφωνο ενώ δεν επιτρεπόταν, ανέφερε η διοίκησή της χθες Παρασκευή (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters, επάνω, αεροσκάφος της Volaris στο διεθνές αεροδρόμιο της μεξικανικής πρωτεύουσας).

Ζήτησε άδεια

Η πιλότος, η Λιμπερτάδ Σαλμερόν, έχει παραδεχθεί σε συνεντεύξεις που παραχώρησε ότι πράγματι παραβίασε τους κανονισμούς ασφαλείας στο πιλοτήριο, επέμεινε όμως πως ζήτησε από προϊστάμενό της την άδεια για να τραβήξει το βίντεο και ειδοποίησε τους συναδέλφους της που κινδύνευαν να συγκρουστούν σε διάδρομο του αεροδρομίου Μπενίτο Χουάρες ότι τροχοδρομούσε αεροσκάφος στο ταρμάκ όπου προσέγγιζε για να προσεδαφιστεί δεύτερο.

Το βίντεο, το οποίο η κυρία Σαλμερόν εξήγησε πως τράβηξε καθώς περίμενε να της δοθεί άδεια να τροχοδρομήσει για την απογείωση, κατέγραψε αεροσκάφος της Volaris να διακόπτει απότομα την κάθοδο για να αποφύγει τη σύγκρουση με άλλο, της ίδιας εταιρείας.

Η Βολάρις «τερμάτισε τη σύμβαση εργασίας» με την κυρία Σαλμερόν επειδή δεν «εγγυήθηκε την τήρηση» των αυστηρών κανόνων ασφαλείας στο πιλοτήριο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της διοίκησής της.

«Εψαχνε λόγο»

Ο επίμαχος κανόνας ήταν αυτός του αποκλεισμού οποιουδήποτε περισπασμού από το πιλοτήριο (sterile cabin, στην αργκό του κλάδου).

Οι πιλότοι επιτρέπεται να ασχολούνται μόνο με τα καθήκοντά τους στο έδαφος και κάτω από τα 10.000 πόδια, εξήγησε ο αναλυτής του τομέα των αερομεταφορών Χοσέ Σουάρες. Σκοπός είναι να αποκλειστεί η απόσπαση της προσοχής τους, εξήγησε.

Ωστόσο, ο κ. Σουάρες συμπλήρωσε πως ο κανονισμός αυτός δεν είναι σπάνιο να παραβιάζεται και ότι η κυρία Σαλμερόν είχε ενεργοποιήσει τα φρένα των τροχών του αεροσκάφους, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος.

Η Βολάρις απλώς «έψαχνε λόγο να δικαιολογήσει την απόλυση αυτής της πιλότου», έκρινε ο κ. Σουάρες. «Ναι, υπάρχει το ζήτημα των κανονισμών ασφαλείας στο πιλοτήριο, όμως το ερώτημα είναι, γι’ αυτό έχασε τη δουλειά της»;

Το συνδικάτο ASPA (Asociación Sindical de Pilotos Aviadores de México), που εκπροσωπεί τους χειριστές στην ανταγωνιστική εταιρεία Aeroméxico, ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε την «ανησυχία» του για την απόλυση της κυρίας Σαλμερόν και ανέφερε πως εντάχθηκε στις τάξεις του.

Η Αερομέχικο απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η πιλότος έχει ενταχθεί στο δυναμικό της.

ΑΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου