ΔΙΕΘΝΗ

Χιλή: Περίπου το 62% απέρριψε σε δημοψήφισμα το νέο Σύνταγμα

χιλή-περίπου-το-62-απέρριψε-σε-δημοψήφι-856267

Οι περίπου 15 εκατομμύρια χιλιανοί ψηφοφόροι (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Alex diaz) απέρριψαν χθες Κυριακή το προτεινόμενο νέο Σύνταγμα που επρόκειτο να αντικαταστήσει το ισχύον, κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), με βάση τα ακόμη μερικά αποτελέσματα, με το 72% των ψήφων να έχει ενσωματωθεί.

«Το απορρίπτω»

Περί το 62,2% των ψηφισάντων είπε «το απορρίπτω» στο προτεινόμενο κείμενο, που είχε σκοπό να θεμελιωθούν νέα κοινωνικά δικαιώματα, ιδίως ως προς την παιδεία, την υγεία και τη στέγη, να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των αυτόχθονων λαών της Χιλής και να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην άμβλωση, ενώ το 37,8% τάχθηκε υπέρ, σύμφωνα με την εθνική εφορευτική επιτροπή.

Δείτε ακόμα – Νέο κοινωνικό συμβόλαιο: Συνταγματικό δικαίωμα η πρόσβαση στο νερό

Πριν λίγο, η εκστρατεία υπέρ της έγκρισης του προτεινόμενου νέου θεμελιώδους νόμου αναγνώρισε την ήττα της στη χθεσινή ψηφοφορία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Η βάση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου της Χιλής, στο οποίο οι υποστηρικτές του πιστώνουν δεκαετίες σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης, εξέθρεψε μια κοινωνία εξαιρετικά άνιση.

Δικαίωμα στην άμβλωση

Η πρόταση αναθεώρησης είχε σκοπό κυρίως το κράτος να μπορέσει να εγγυηθεί στους πολίτες της Χιλής το δικαίωμα στη δημόσια παιδεία, στη δημόσια υγεία, σε σύνταξη, σε αξιοπρεπή στέγη.

Προέβλεπε επίσης την κατοχύρωση του δικαιώματος στην άμβλωση, ζήτημα που διχάζει βαθιά μια χώρα όπου οι επεμβάσεις του είδους δεν νομιμοποιήθηκαν παρά το 2017 για περιπτώσεις κύησης εξαιτίας βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας και του παιδιού, καθώς και περιβαλλοντικά δικαιώματα.

in.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου