ΔΙΕΘΝΗ

Απίστευτη γκάφα του βρετανού υπουργού Άμυνας: «Μας τελειώνουν τα αντιαρματικά» είπε σε Ρώσους φαρσέρ

απίστευτη-γκάφα-του-βρετανού-υπουργο-85512

Δύο γνωστοί Ρώσοι φαρσέρ δημοσίευσαν πλάνα από κλήση με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, καταφέρνοντας έτσι να εκθέσουν τον Μπεν Γουάλας ο οποίος φαίνεται να δίνει σημαντικές πληροφορίες ασφαλείας στη συνομιλία.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο, ο Μπεν Γουάλας ακούγεται να μιλάει σε έναν άνδρα μέσω βιντεοκλήσης, ενώ επισκεπτόταν την Πολωνία την Παρασκευή.

Οργισμένη η βρετανική κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στόχευσε Βρετανούς υπουργούς με ψεύτικες κλήσεις σχετικά με τη σύγκουση στην Ουκρανία.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ αποκάλυψε ότι είχε λάβει μια κλήση φάρσας την περασμένη εβδομάδα, ενώ το Νο 10 είπε ότι η υπουργός Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις έχει επίσης στοχοποιηθεί.

Η ηχογράφηση της βιντεοκλήσης στον κ. Wallace δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από τους Vladimir “Vovan” Kuznetsov και Alexei “Lexus” Stolyarov, όπως σημειώνει το BBC.

Το δίδυμο έχει βάλει στο στόχαστρο αρκετούς πολιτικούς και δημόσια πρόσωπα στο παρελθόν. Σε αυτούς αποδίδεται ότι πραγματοποίησαν, μάλιστα, και μία κλήση-φάρσα το 2018 προς τον τότε υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, στην οποία υποτίθεται ότι μιλούσε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας.

Τι είπε ο Γουάλας για τα πυρηνικά και τα αντιαρματικά όπλα

Στο μαγνητοσκοπημένο βίντεο, που διαρκεί περίπου ένα λεπτό, ο Γουάλας φαίνεται να βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο και να του τίθενται ερωτήσεις σχετικά με ένα υποτιθέμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων για την Ουκρανία.

Σε άλλο σημείο, ο Γουάλας υποπίπτει σε γκάφα ολκής, λέγοντας ότι στη χώρα του λιγοστεύουν τα αντιαρματικά όπλα. Ο Γουάλας συνεχίζει: «Η αρχή είναι ότι θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία ως φίλη μας στις επιλογές που κάνετε». Ο κ. Γουάλας πρόσθεσε ακόμη: «Για όλα αυτά τα μεγαλύτερα ερωτήματα, αυτές είναι ερωτήσεις για τις οποίες πρέπει να μιλήσω στον πρωθυπουργό μου».

Προηγούμενες ηχογραφήσεις των υποτιθέμενων συνομιλιών τους μεταδόθηκαν στη ρωσική τηλεόραση.

Στο δημοσιευμένο βίντεο, το οποίο διαρκεί περίπου ένα λεπτό, ο κ. Wallace, που εμφανίζεται σε ένα αυτοκίνητο, τίθεται σε ερωτήσεις σχετικά με ένα υποτιθέμενο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων για την Ουκρανία.

Πηγή από το υπουργείο Άμυνας είπε στο BBC ότι το βίντεο είχε «παραποιηθεί».

«Αυτό που δεν ακούτε είναι ότι ο υπουργός Άμυνας λέει επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με υποτιθέμενες ουκρανικές πυρηνικές φιλοδοξίες, επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο είναι δεσμευμένο στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων».

Μετά τη δημοσίευση του βίντεο, ο Γουάλας είπε: «Τα πράγματα πρέπει να πηγαίνουν τόσο άσχημα για το Κρεμλίνο που τώρα καταφεύγουν σε φάρσες και ψεύτικα βίντεο».

Τζόνσον: Το ρωσικό κράτος υπεύθυνο για τις φάρσες

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον είπε στους δημοσιογράφους ότι «το ρωσικό κράτος ευθύνεται για τις ψεύτικες τηλεφωνικές κλήσεις που έγιναν σε υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου την περασμένη εβδομάδα».

Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά πρόσθεσε: «Αυτή είναι η συνήθης πρακτική για τις ρωσικές επιχειρήσεις πληροφοριών. Η παραπληροφόρηση είναι μια τακτική απευθείας από το βιβλίο του Κρεμλίνου, για να προσπαθήσουν να αποσπάσουν την προσοχή από τις παράνομες δραστηριότητές τους στην Ουκρανία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται εκεί».

Από ότι έχουν συμπεράνει μέχρι τώρα οι ειδικοί, η βιντεοκλήση έγινε μέσω του Microsoft Teams και διήρκεσε περίπου 10 λεπτά. Φέρεται επίσης να προγραμματίστηκε μετά από ένα email, που υποτίθεται ότι προήλθε από έναν βοηθό στην πρεσβεία της Ουκρανίας στο Λονδίνο, στάλθηκε σε κυβερνητικό τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου και στη συνέχεια προωθήθηκε στο υπουργείο Άμυνας. Μια διυπουργική έρευνα για το πώς έγινε η κλήση βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ερωτηθείς εάν οι άμυνες κατά των κλήσεων φάρσας ήταν αρκετά ισχυρές, ο εκπρόσωπος του αριθμού 10 της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι υπάρχουν οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τέτοιες κλήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρωσικό δίδυμο ισχυρίστηκε επίσης ότι πήρε συνεντεύξεις και από άλλα πολιτικά πρόσωπα, όπως είναι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακ Κέιν.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου