ΔΙΕΘΝΗ

Αίγυπτος: Τρία χρόνια φυλάκισης σε ηγετικό στέλεχος της αριστεράς

αίγυπτος-τρία-χρόνια-φυλάκισης-σε-ηγε-85286

Αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε χθες σε τρία χρόνια φυλάκιση τον συντονιστή του Κινήματος της 6ης Απριλίου, καθώς και άλλα τρία μέλη της οργάνωσης αυτής, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου, διότι είχαν στην κατοχή τους φυλλάδια τα οποία καλούσαν για την ανατροπή του καθεστώτος, δήλωσαν ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας και δικηγόροι.

Το Κίνημα της 6ης Απριλίου είναι μια νεολαιίστικη οργάνωση της αιγυπτιακής αριστεράς που είχε πρωτοστατήσει στις λαϊκές διαδηλώσεις η οποίες ανάγκασαν τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία το 2011. Τέθηκε εκτός νόμου από την αιγυπτιακή δικαιοσύνη το 2014 και πολλά από τα ηγετικά τους στελέχη βρίσκονται στις φυλακές διότι οργάνωσαν ή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις χωρίς την άδεια των αρχών.

Ο Αμρ Αλί, συντονιστής του κινήματος, και τρεις σύντροφοί του καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης τριών ετών και να καταβάλουν πρόστιμο 500 αιγυπτιακών λιρών (περίπου 60 ευρώ) ο καθένας διότι είχαν στην κατοχή τους φυλλάδια τα οποία καλούσαν για την ανατροπή του καθεστώτος, συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση, υποκίνηση σε απεργίες και ταραχές.

Ο Αλί είναι προφυλακισμένος από τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι σύντροφοί του δικάστηκαν ερήμην.

Ο Άνας Σαγίντ, συνήγορος υπεράσπισης του Αλί, αμφισβήτησε την ετυμηγορία, τονίζοντας ότι οι κατηγορίες σε βάρος του πελάτη του δεν στοιχειοθετήθηκαν από «καμιά απόδειξη».

Η αιγυπτιακή αστυνομία έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε κύμα συλλήψεων πολλών στελεχών του κινήματος, τα οποία έχουν προφυλακιστεί και αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί υποκίνησης στη βία.

Το κύμα καταστολής στην Αίγυπτο, το οποίο αρχικά εξαπολύθηκε εναντίον των ισλαμιστών, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013 από τον τότε αρχηγό του στρατού και σημερινό πρόεδρο Άχμεντ Φάταχ αλ Σίσι, επεκτάθηκε πολύ γρήγορα στοχοθετώντας κάθε αντιπολίτευση, περιλαμβανομένων οργανώσεων που τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και κινημάτων της αιγυπτιακής αριστεράς.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου