ΔΙΕΘΝΗ

Μαλάουι: Αυξάνονται οι θάνατοι από χολέρα

μαλάουι-αυξάνονται-οι-θάνατοι-από-χολ-852718

Το Μαλάουι καθυστέρησε το άνοιγμα των δημόσιων σχολείων στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας–την Μπλαντάιρ και την Λιλόνγκβε–ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των θανάτων από χολέρα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων έχει αυξηθεί σε 17.824 και 595 αντίστοιχα από τον Μάρτιο που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα με το ποσοστό θνητότητας να βρίσκεται στο 3,34%, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η χολέρα συνιστά πρόβλημα κάθε χρόνο για τη χώρα αυτή στη διάρκεια των βροχερών μηνών–από τον Νοέμβριο ως τον Μάρτιο–όπου ο αριθμός των θανάτων κυμαίνεται στους 100 ετησίως.

Αλλά το τωρινό ξέσπασμα αναμένεται να είναι το χειρότερο μέχρι σήμερα.

Τα σχολεία σε δύο πόλεις δεν θα ανοίξουν αύριο

«Εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης των κρουσμάτων χολέρας και των θανάτων από την νόσο στις πόλεις Μπλαντάιρ και Λιλόνγκβε, τα Δημοτικά και Γυμνάσια σχολεία στις δύο αυτές πόλεις δεν θα ξεκινήσουν τις 3 Ιανουαρίου, όπως είχε ανακοινωθεί», αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπουργού Υγείας Κουμπίζε Τσιπόντα.

Η υπουργός είπε ότι σε δεύτερο χρόνο θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων.

Η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ λέει ότι τα ποσοστά θνητότητας αυξάνονται σε περίπου 30 χώρες του κόσμου που ανέφεραν ξεσπάσματα χολέρας μέσα στο 2022, περίπου ένα τρίτο υψηλότερα από μια τυπική χρονιά.

Η χολέρα εξαπλώνεται από μολυσμένα τρόφιμα και νερό και μπορεί να προκαλέσει οξεία διάρροια.

Πολλοί μολυσμένοι εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, αλλά η νόσος μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο μέσα σε ώρες αν δεν αντιμετωπιστεί.

Στα θύματα του Μαλάουι περιλαμβάνονται ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε δημόσια κέντρα υγείας.

Η Τσιπόντα κάλεσε τις αρχές να αυστηροποιήσουν τα μέτρα ελέγχου–για παράδειγμα τους ψεκασμούς με χλωρίνη για την απολύμανση των χώρων όπου παρατηρείται συμφόρηση, όπως οι αγορές και τα σχολεία, και να αυξήσουν τους εμβολιασμούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου