ΔΙΕΘΝΗ

Τραγωδία στο Νεπάλ: Στους 64 οι νεκροί – Το μισό αεροπλάνο έχει πέσει μέσα στο φαράγγι

τραγωδία-στο-νεπάλ-στους-64-οι-νεκροί-τ-852207

Τουλάχιστον 64 είναι οι νεκροί σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση των Αρχών του Νεπάλ, όπως αναφέρει το Reuters, από την αεροπορική τραγωδία.

Το αεροπλάνο συνετρίβη στην Ποκάρα και είναι το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα της μικρής χώρας των Ιμαλαΐων εδώ και τρεις δεκαετίες.

Εκατοντάδες εργάτες διάσωσης σάρωναν την πλαγιά όπου έπεσε η πτήση της Yeti Airlines, που μετέφερε 72 άτομα από την πρωτεύουσα Κατμαντού.

Η τοπική τηλεόραση έδειξε τους διασώστες να ψάχνουν γύρω από σπασμένα τμήματα του αεροσκάφους. Μέρος του εδάφους κοντά στο σημείο της συντριβής κάηκε.

«Έχουμε στείλει 31 σορούς στο νοσοκομείο και προσπαθούμε να βγάλουμε 33 πτώματα από το φαράγγι», δήλωσε ο αξιωματούχος της αστυνομίας Ajay K.C., προσθέτοντας ότι οι διασώστες δυσκολεύονται να φτάσουν στο σημείο, καθώς πρόκειται για ένα φαράγγι ανάμεσα σε δύο λόφους κοντά στο αεροδρόμιο της τουριστικής πόλης.

Το σημείο της τραγωδίας. Φωτογραφία: Reuters

Το μισό αεροσκάφος έχει πέσει μέσα στο φαράγγι

Η συντριβή είναι η πιο θανατηφόρα στο Νεπάλ από το 1992, έδειξε η βάση δεδομένων του Δικτύου Ασφάλειας Αεροπορίας, όταν ένα Airbus A300 της Pakistan International Airlines συνετρίβη σε πλαγιά κατά την προσέγγιση στο Κατμαντού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 167 επιβαίνοντες.

Το αεροπλάνο ήρθε σε επαφή με το αεροδρόμιο από το φαράγγι του Σέτι στις 10:50 π.μ. (05:05 GMT) και πήρε άδεια προσγείωσης, ανέφερε σε δήλωση η αεροπορική αρχή. «Τότε συνετρίβη».

«Το μισό αεροπλάνο βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου», είπε ο Αρούν Ταμού, κάτοικος της περιοχής, ο οποίος είπε στο Reuters ότι έφτασε στο σημείο λίγα λεπτά μετά την πτώση του αεροπλάνου. «Το άλλο μισό έχει πέσει στο φαράγγι του ποταμού Σέτι».

Ο Khum Bahadur Chhetri είπε ότι παρακολουθούσε από την ταράτσα του σπιτιού του καθώς πλησίαζε η πτήση.

«Είδα το αεροπλάνο να τρέμει, να κινείται δεξιά και αριστερά, και μετά ξαφνικά η μύτη του βούτηξε και μπήκε στο φαράγγι», είπε ο Τσέτρι στο Reuters, προσθέτοντας ότι κάτοικοι της περιοχής μετέφεραν δύο επιβάτες σε νοσοκομείο.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει μια επιτροπή για να διερευνήσει τα αίτια της συντριβής και αναμένεται να υποβάλει έκθεση εντός 45 ημερών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Οικονομικών, Bishnu Paudel.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τις αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ από τον εναέριο χώρο της από το 2013

Τουλάχιστον 309 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2000 σε συντριβές αεροπλάνων ή ελικοπτέρων στο Νεπάλ – όπου βρίσκονται 8 από τα 14 ψηλότερα βουνά του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ – όπου οι ξαφνικές καιρικές αλλαγές μπορούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες συνθήκες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τις αεροπορικές εταιρείες του Νεπάλ από τον εναέριο χώρο της από το 2013, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.

Το ταξίδι στην Ποκάρα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ, κρυμμένη κάτω από τη γραφική οροσειρά Annapurna, από την πρωτεύουσα Κατμαντού είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές διαδρομές της χώρας των Ιμαλαΐων, με πολλούς να προτιμούν μια σύντομη πτήση αντί για έξι ώρες οδήγησης μέσα από τους δρόμους στους λόφους.

Ο καιρός την Κυριακή ήταν αίθριος, δήλωσε ο Jagannath Niroula, εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Νεπάλ.

enikos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου