ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία με στόχο την παύση πυρός στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

συμφωνία-με-στόχο-την-παύση-πυρός-στο-ν-848037

Οι πρόεδροι της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, και του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίεφ, συμφώνησαν να τηρήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ και να ξαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, που βρίσκονται σε τέλμα εδώ και χρόνια, για τη διευθέτηση της εδαφικής διένεξης.

Στην συνάντηση στη Βιέννη τη Δευτέρα, υπό τη διαμεσολάβηση ΗΠΑ, Ρωσίας και Γαλλίας, συμφωνήθηκαν συνομιλίες από τον Ιούνιο για συνολική λύση.

Οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν σε κοινή ανακοίνωσή τους την «δέσμευσή τους στην κατάπαυση του πυρός και την ειρηνική διευθέτηση της σύγκρουσης», που αναζωπυρώθηκε τον Απρίλιο με αποτέλεσμα τουλάχιστον 110 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ προανήγγειλαν μια νέα συνάντησή τους τον Ιούνιο για να συζητήσουν σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι πρόεδροι συμφώνησαν να υπάρξει ένας «νέος κύκλος διαπραγματεύσεων», ο οποίος θα αρχίσει τον Ιούνιο σε μια αμοιβαία συμφωνημένη τοποθεσία και με στόχο να «ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συνολική διευθέτηση» της διμερούς σύγκρουσης, αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των Σαρκισιάν και Αλίεφ.

Μπακού και Γερεβάν συμφώνησαν επίσης στην δημιουργία ενός μηχανισμού επιτήρησης και έρευνας για τυχόν παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, υπό την ηγεσία του ΟΑΣΕ, καθώς και στην επανέναρξη των συνομιλιών που αφορούν την ανταλλαγή πληροφοριών για πρόσωπα η τύχη των οποίων αγνοείται εξαιτίας της σύγκρουσης.

Οι πρόεδροι της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκαν χθες στη Βιέννη παρόντων των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, καθώς και του Γάλλου υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Αρλέμ Ντεζίρ («Ομάδα του Μινσκ»).

Οι δύο αρχηγοί κρατών δεν είχαν συναντηθεί αφότου οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τον Απρίλιο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου