ΔΙΕΘΝΗ

To Intercept «ανοίγει» το αρχείο Σνόουντεν σε κοινό και ξένα ΜΜΕ

to-intercept-ανοίγει-το-αρχείο-σνόουντεν-σε-κο-848029

Η ενημερωτική ιστοσελίδα Intercept ανακοίνωσε πως ξεκινά τη δημοσίευση μεγάλων τμημάτων του φακέλου Σνόουντεν και, παράλληλα, το άνοιγμά του σε ξένα ΜΜΕ για έρευνα.

Ο ιστότοπος The Intercept, συνιδρυτής του οποίου είναι ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που πήραν συνέντευξη από τον Σνόουντεν το 2013, ανέφερε πως «θα προσκαλέσει δημοσιογράφους, και από ΜΜΕ του εξωτερικού, να συνεργαστούν μαζί του για να εξερευνήσουν το σύνολο των αρχείων του Σνόουντεν».

Παράλληλα, ανέφερε πως αρχίζει σταδιακά να δημοσιεύει ολόκληρο το αρχείο, ξεκινώντας από έγγραφα του 2003. Το περιοδικό σημειώνει πως εξαρχής κάθε δημοσίευσης προηγείτο έρευνα και αξιολόγηση ώστε να μπει σε πλαίσιο κάθε έγγραφο πριν παρουσιαστεί – αρκετά από τα έγγραφα, όπως και ορισμένα από τα οποία δημοσιεύονται τώρα, ήταν απλώς εσωτερικές αναφορές που είχαν στόχο είτε εμμέσως να δικαιολογήσουν την εργασία τού εκάστοτε στελέχους ή να «εντυπωσιάσουν» ανωτέρους στην NSA, ενώ δεν λείπουν και ανακρίβειες.

Η απόφαση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις έπειτα από εκείνες που είχαν γίνει το 2013 από τον Έντουαρντ Σνόουντεν, πληροφορικό και πρώην σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA), ο οποίος εγκατέλειψε τις ΗΠΑ με πολλά αρχεία που αποκάλυπταν το εύρος των παρακολουθήσεων που κάνουν η NSA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας.

«Αφότου ξεκινήσαμε την κάλυψή μας για τα αρχεία αυτά, ένα από τα στοιχεία της προσέγγισής μας είναι να εργαζόμαστε σε συνεργασία με άλλα μέσα ενημέρωσης, αμερικανικά ή ξένα, και όχι να προσπαθούμε να κρατήσουμε όλο αυτό το υλικό για εμάς», εξήγησε ο Γκρίνγουολντ.

Ο ιστότοπος The Intercept υπενθύμισε ότι ήδη στο παρελθόν έχει μοιραστεί τα αρχεία του Σνόουντεν «με πάνω από 20 ΜΜΕ». Όμως, όπως διευκρίνισε ο Γκλεν Γκρίνγουολντ, οι δημοσιογράφοι που θα μελετήσουν τα αρχεία θα κληθούν να τηρήσουν ορισμένους κανόνες, βάσει μιας συμφωνίας που είχε γίνει στο παρελθόν με τον Σνόουντεν.

«Υπάρχουν ακόμη πολλά έγγραφα που έχουν αληθινό ενδιαφέρον και μπορούν και πρέπει να αποκαλυφθούν στο κοινό», αλλά «υπάρχουν επίσης έγγραφα στα αρχεία που δεν πρέπει, κατά την άποψή μας, να δημοσιευθούν διότι θα έθεταν σε μεγάλο κίνδυνο αθώους», πρόσθεσε.

Το ηλεκτρονικό περιοδικό έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει πρόσβαση στα αρχεία αυτά σε διάφορα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde.

Ο ίδιος ο ιστότοπος δημοσίευσε χθες δεκάδες εσωτερικές ενημερωτικές επιστολές της NSA, ανάμεσα στις οποίες μία ρίχνει φως στον ρόλο της NSA στις ανακρίσεις φυλακισμένων στην αμφιλεγόμενη φυλακή στη ναυτική βάση στον Κόλπο του Γκουαντάναμο.

Η NSA είχε στείλει στη φυλακή αυτή έναν σύνδεσμο, ο οποίος είχε αναλάβει να «επικοινωνεί καθημερινά με (…) τους ανακριτές προκειμένου για την αξιολόγηση και την αξιοποίηση των πληροφοριών που συγκέντρωναν από τους κρατούμενους».

Η NSA δεν απάντησε σε κλήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου για να σχολιάσει την πληροφορία αυτή.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία από την αμερικανική κυβέρνηση, ζει μετά τις αποκαλύψεις που είχε κάνει στη Μόσχα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου