ΔΙΕΘΝΗ

Συλλήψεις μοντέλων στο Ιράν επειδή δεν φορούσαν μαντίλα

συλλήψεις-μοντέλων-στο-ιράν-επειδή-δε-847644

Η ιρανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε τη σύλληψη οκτώ ατόμων για δραστηριότητες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (συγκεκριμένα στο Instagram), στην πλειοψηφία τους μοντέλα για «αντί-ισλαμικές» δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά φωτογραφίες γυναικών που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες δεν φορούν μαντίλα στο κεφάλι.

Οι Αρχές ανέκριναν άλλη μία γυναίκα, πρώην μοντέλο, ζωντανά στην κρατική τηλεόραση την Κυριακή.

Επίσης, ο 53χρονος μπλόγκερ Μέχντι Αμπουτοράμπι κρατείται και αυτός, αναφέρει το ημί-επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA.

Πρώην μοντέλο, η 26χρονη Ελχάμ Αράμπ θεωρείται σταρ στο Instagram, όπου ανεβάζει φωτογραφίες της με νυφικά, έχοντας βαμμένα ξανθά μαλλιά.

Την Κυριακή, μερικούς μήνες μετά το κλείσιμο του λογαριασμού της από της Αρχές, οι θεατές την είδαν ζωντανά στην τηλεόραση με μαύρη μαντίλα και μαύρα γάντια να ανακρίνεται από δύο εισαγγελείς.

Η ίδια έκανε λόγο για «πικρές εμπειρίες» στην παράνομη βιομηχανία μοντέλων και προειδοποίησε νεαρές κοπέλες να το σκεφτούν δύο φορές πριν ανεβάσουν φωτογραφίες του εαυτού τους στο Διαδίκτυο.

«Μπορείτε να είστε βέβαιες ότι κανένας άνδρας δεν θα θελήσει να παντρευτεί μοντέλο, του οποίου η φήμη έχει επέλθει με την απώλεια της τιμής της» είπε.

Τα οκτώ άτομα που συνελήφθησαν είναι μερικά από τα 170 που οι Αρχές θεωρούν ότι εμπλέκονται στην υπόθεση του μόντελινγκ στο Διαδίκτυο (πρόκειται για 59 φωτογράφους και μακιγέρ, 58 μοντέλα και 51 σχεδιαστές μόδας).

Το Ιράν κατηγόρησε τον «εχθρό» -μία αναφορά στη Δύση. «Ο εχθρός επενδύει προκειμένου να δημιουργήσει μια γενιά χωρίς δύναμη της θέλησης» είπε ένας εκ των εισαγγελέων για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πρέπει να απέχουμε από πράξεις που έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες του καθεστώτος» είπε ο Τζαβάντ Μπαμπάι, κάνοντας λόγο για «απειλή προς την ηθική και τη βάση της οικογένειας».

Ο ίδιος κατηγόρησε τα πρακτορεία μοντέλων ότι «διαδίδουν την ανηθικότητα και την αντί-ισλαμική κουλτούρα και την ακολασία».

Παρά την επικράτηση των μεταρρυθμιστών στις εκλογές του Φεβρουαρίου -ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είναι και αυτός μετριοπαθής-, οι σκληροπυρηνικοί έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Δικαιοσύνη και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με τους New York Times, αυτό έχει βγάλει στους δρόμους την «αστυνομία ηθικής», παρά τις υποσχέσεις του Ροχανί ότι κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε.

Τις τελευταίες εβδομάδες αστυνομικοί έχουν πραγματοποιήσει εφόδους στην Τεχεράνη και την περιοχή της Κασπίας, όπου άνθρωποι χόρευαν και έπιναν αλκοόλ -και τα δύο απαγορευμένα στο Ιράν.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου