ΔΙΕΘΝΗ

Θρίλερ με την εξαφάνιση αεροσκάφους της EgyptAir

θρίλερ-με-την-εξαφάνιση-αεροσκάφους-τ-847007

Εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, ενώ πετούσε πάνω από την Μεσόγειο, αεροσκάφος με 66 επιβάτες και πλήρωμα που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο.

Σύμφωνα με την εταιρεία στην οποία ανήκε το αεροσκάφος, την EgyptAir, το στίγμα χάθηκε αφού η πτήση είχε ήδη μπει περίπου 16 χιλιόμετρα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, και περίπου δέκα λεπτά μετά την τελευταία επικοινωνία.

Το Κάιρο έχει ήδη αναπτύξει συνεργεία αναζήτησης και ανατρέχει στα διαθέσιμα στοιχεία για την τεχνική κατάσταση του αεροσκάφους. Πρόκειται για αεροσκάφος Airbus Α320 κατασκευής του 2003, σύμφωνα με την εταιρεία.

Στο αεροσκάφος, που εκτελούσε την πτήση MS804, επέβαιναν 56 επιβάτες -ανάμεσά τους ένα παιδί και δύο βρέφη- και 7μελές πλήρωμα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Egyptair, στο αεροσκάφος βρίσκονταν και τρία μέλη του προσωπικού ασφαλείας της εταιρείας, συνολικά δηλαδή επέβαιναν 66 άτομα.

Είχε απογειωθεί από το Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού στις 22:45 το βράδυ της Τετάρτης και το στίγμα χάθηκε στις 02:45 (ώρα Καΐρου). Αιγυπτιακά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η τελευταία επαφή έγινε δέκα λεπτά πριν την εξαφάνιση και το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο κυβερνήτης είχε 6.275 ώρες πτήσης (παό τις οποίες οι 2.101 σε τέτοιου τύπου αεροσκάφος) και ο συγκυβερνήτης 2.766 ώρες πτήσης.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εταιρία ανέφερε πως το αεροσκάφος πετούσε στα 37.000 πόδια και είχε ήδη μπει 16 χιλόμετρα στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο όταν χάθηκε «κάθε επαφή» μαζί του.

Σύμφωνα με αναφορές στην αιγυπτιακή Al Ahram, αξιωματούχοι της αιγυπτιακής πολιτικής αεροπορίας εκφράζουν την εκτίμηση πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.

Από τη γαλλική πλευρά, αξιωματούχος του Ντε Γκωλ που ερωτήθηκε από το Reuters περιορίστηκε στο ότι «το μοναδικό που μπορούμε να πούμε προς το παρόν είναι ότι το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε».

Ελληνική φρεγάτα και στρατιωτικά αεροσκάφη αναζητούν το αεροσκάφος της EgyptAir

Η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς βρισκόταν το πρωί εν πλω προς την περιοχή της εξαφάνισης του αεροσκάφους

Η ελληνική πλευρά συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir που εξαφανίστηκε μεταξύ Κρήτης και Αλεξάνδρειας, αναπτύσσοντας στρατιωτικά αεροσκάφη και την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς.

Η πτήση με 66 επιβαίνοντες, που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο, είχε χαθεί από τα ραντάρ λίγο μετά την είσοδο στον αιγυπτιακό ενάεριο χώρο τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, η Αθήνα έχει αναπτύξει το πρωί της Πέμπτης ένα αεροσκάφος C130 και το αεροσκάφος εγκαίρου προειδοποιήσεως EMB-145 H.

Επιπλέον, δεύτερο C-130 βόρεια της Κρήτης κινείται προς την περιοχή, όπως και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Στην Κάρπαθο βρίσκεται ένα ελικόπτερο Super Puma και κινείται για μεταστάθμευση δεύτερο ελικόπτερο S-70.

Το αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβαίνοντες έπρεπε να είχε προσγειωθεί στο Κάιρο στις 03:00 τοπική ώρα. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν, σε ανώνυμες αναφορές τους στις εφημερίδες της χώρας, την εκτίμησή τους το πρωί πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.

Newsroom ΔΟΛ

Η τελευταία επικοινωνία του χαμένου αεροσκάφους με τους έλληνες ελεγκτές

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πολιτικής Αεροπορίας Κωνσταντίνο Λιντζεράκο, το αεροσκάφος εξήλθε του ελληνικού FIR στις 03:26 (ώρα Ελλάδας) κι ενώ πετούσε στα 37.000 πόδια και η ταχύτητά του ήταν 519 μίλια.

Όπως δήλωσε στο Mega ο κ. Λιντζεράκος, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είχε ήδη επικοινωνήσει με τον πιλότο του αεροσκάφους όταν εκείνο βρισκόταν στην Κέα, στις 02:55 (ώρα Ελλάδας) και ο πιλότος δεν ανέφερε κάποιο πρόβλημα.

Ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας προσπάθησε να επικοινωνήσει εκ νέου με τον πιλότο της EgyptAir, όταν το αεροσκάφος βγήκε από το ελληνικό FIR και πέρασε στο FIR της Αιγύπτου, προκειμένου να τον ενημερώσει για την αλλαγή FIR και πύργου ελέγχου. Ωστόσο, ο πιλότος δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του ελεγκτή.

Στις 03:29 κι ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν επτά μίλια εντός FIR Αιγύπτου χάθηκε από το ραντάρ. Βρισκόταν νοτιοανατολικά της θέσης Κούμπι στην ανατολική Κρήτη, σύμφωνα με τον κ. Λιντζεράκο.

Αμέσως ενημερώθηκε το Κάιρο, που είχε άγνοια για τα δεδομένα του αεροσκάφους, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε να εντοπιστεί το αεροσκάφος από στρατιωτικά ραντάρ, σε περίπτωση που πετούσε πολύ χαμηλά. Ωστόσο, ούτε αυτή η προσπάθεια είχε αποτέλεσμα.

Έτσι, άμεσα ξεκίνησαν οι διαδικασίες έρευνας και διάσωσης από την πλευρά της Ελλάδας, όπως τόνισε ο διοικητής της Πολιτικής Αεροπορίας.

Από τις δηλώσεις του κ. Λιντζεράκοy προκύπτει ότι ο πιλότος του αεροσκάφους δεν δήλωσε ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς και ότι δεν ελήφθη εκπομπή σήματος Mayday, δηλαδή σήματος κινδύνου του αεροσκάφους, από την ελληνική πλευρά, που ήταν και η τελευταία που επικοινώνησε με τον πιλότο.

Σημειώνεται ότι καπετάνιος εμπορικού πλοίου φέρεται να είδε μία λάμψη στον ουρανό περίπου 130 μίλια νοτιοδυτικά της Καρπάθου, ωστόσο η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επισήμως.

Το αεροσκάφος της EgyptAir με 66 επιβαίνοντες έπρεπε να προσγειωθεί στο Κάιρο στις 03:15 τοπική ώρα (04:14 ώρα Ελλάδας). Αιγύπτιοι αξιωματούχοι εξέφραζαν, σε ανώνυμες αναφορές τους στις εφημερίδες της χώρας, την εκτίμησή τους το πρωί πως το αεροσκάφος συνετρίβη στη θάλασσα.

Newsroom ΔΟΛ

Πλοία και αεροσκάφη αποστέλλει η Γαλλία

Η Γαλλία πρόκειται να στείλει πλοία και αεροσκάφη προκειμένου να βοηθήσουν στις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους της EgyptAir με 66 επιβαίνοντες, ανάμεσά τους 15 Γάλλοι, που χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πραγματοποιούσε την πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο, ανακοίνωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό.

“Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να βρεθεί το αεροπλάνο. Για τον λόγο αυτό είμαστε σε επαφή με τις αιγυπτιακές αρχές, έχουμε κινητοποιηθεί και είμαστε έτοιμοι να στείλουμε τα στρατιωτικά μας μέσα, αεροσκάφη και πλοία, για τον εντοπισμό του αεροπλάνου”, είπε ο Ερό στους δημοσιογράφους μετά το υπουργικό συμβούλιο με τον πρόεδρο Ολάντ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Μεταφορών Αλέν Βινταλίς πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε φορτίο στο επιβατικό αεροσκάφος Airbus A320.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 15 Γάλλοι. “Προφανώς, μπορούμε να φανταστούμε την αγωνία των οικογενειών των επιβαινόντων, μεταξύ αυτών και 15 Γάλλοι”, δήλωσε ο Ερό.

real.gr

Συλλυπητήρια ανάμεσα σε Γαλλία – Αίγυπτο για το αεροσκάφος της EgyptAir

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών αντάλλαξε συλλυπητήρια με τη Γαλλία για την “πτώση”, όπως τη χαρακτήρισε, ενός αεροπλάνου της EgyptAir που μετέφερε 66 ανθρώπους σε πτήση από το Παρίσι στο Κάιρο.

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη επίσημη παραδοχή ότι οι επιβαίνοντες είναι πιθανό να είναι νεκροί.

Το αεροσκάφος της EgyptAir συνετρίβη στη Μεσόγειο σε απόσταση 130 μιλίων νότια της Καρπάθου εντός του αιγυπτιακού FIR.

Οι επιβάτες του αεροπλάνου ήταν διαφόρων εθνικοτήτων, περιλαμβανομένων 30 Αιγυπτίων και 15 Γάλλων υπηκόων. Στην πτήση επέβαιναν επίσης τρία παιδιά, τα δύο από αυτά βρέφη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου ανέφερε στην ανακοίνωσή του πως οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά στη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος.

real.gr

Eurocontrol: Δεν ήταν κακές οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή όπου εξαφανίστηκε το Airbus

Δεν υπήρχαν άσχημες καιρικές συνθήκες την ώρα και στην περιοχή όπου το αεροσκάφος της EgyptAir στο οποίο επέβαιναν 66 άνθρωποι εξαφανίστηκε σήμερα το πρωί, ανέφερε η υπηρεσία διαχείρισης του ευρωπαϊκού δικτύου αεροπορικής κυκλοφορίας Eurocontrol.

Δεν είναι ακόμη γνωστό τι συνέβη στο αεροπλάνο, το οποίο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ νωρίς σήμερα το πρωί πάνω από τη νότια Μεσόγειο ενώ πετούσε από το Παρίσι στο Κάιρο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι αιγυπτιακές, οι ελληνικές και οι γαλλικές Αρχές στέλνουν αεροπλάνα και σκάφη για να βοηθήσουν τις έρευνες για το αεροπλάνο που αγνοείται.

“Δεν υπάρχει σημαντική επίπτωση στην κυκλοφορία αυτή την ώρα, αν και διεξάγονται επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην περιοχή”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Eurocontrol.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου