ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Αυτοί είναι οι ηγέτες που «κόλλησαν» κορονοϊό

nyt-αυτοί-είναι-οι-ηγέτες-που-κόλλησαν-845263

Την… πόρτα σε πολλούς ηγέτες κρατών έχει χτυπήσει ο κορονοϊός που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων αυξάνεται καθημερινά, με ΗΠΑ, Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία και Κολομβία να κατέχουν τις πρώτες θέσεις.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, το θετικό τεστ του προέδρου Τραμπ τον κατατάσσει σε κατηγορία, στην οποία ανήκουν ήδη ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος της Βραζιλίας , Ζαΐρ Μπολσονάρου.

Ορισμένοι ηγέτες ασθένησαν βαριά, όπως ο Τζόνσον που νοσηλεύθηκε μία εβδομάδα σε νοσοκομείο, ενώ άλλοι, όπως ο Μπολσονάρου, εμφάνισαν ελαφρά συμπτώματα. Στη Νιγηρία, στενός σύμβουλος του προέδρου Μπουχάρι υπέκυψε τον Απρίλιο εξαιτίας της COVID-19.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες

Μπόρις Τζόνσον

Ο 56χρονος Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στην πρώτη φάση της πανδημίας αρνήθηκε να επιβάλει lockdown και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, προσβλήθηκε από τον ιό τον Μάρτιο.

Νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο για επτά ημέρες, τρεις από αυτές σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ζαΐρ Μποσλονάρου

Ο 65χρονος Μπολσονάρου αντιμετώπιζε με περιφρόνηση τον κοροαϊό, αποκαλώντας τον «κρυολογηματάκι».

Ακόμη και μετά τη ραγδαία εξάπλωση του ιού στη χώρα του, συνέχισε να παρίσταται σε πολιτικές εκδηλώσεις, να σφίγγει χέρια οπαδών του και να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 144.000 Βραζιλιάνοι έχουν πεθάνει από την ασθένεια.

Τα συμπτώματα του Μπολσονάρου ήταν, όμως, ελαφρά με τον πρόεδρο να παραπονιέται για πόνους στις κλειδώσεις εξαιτίας του χαμηλού πυρετού που εμφάνισε. Μετά την αποθεραπεία του, έβγαλε φωτογραφία κρατώντας κουτί φαρμάκου κατά της ελονοσίας, το οποίο προωθούσε τότε ο Τραμπ ως αντίδοτο στον κοροναϊό.

Χουάν Ορλάνδο Ερνάντεζ

Ο 51χρονος πρόεδρος της Ονδούρας Ερνάντεζ βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό τον Ιούνιο, μαζί με τη σύζυγό του, και νοσηλεύθηκε για πνευμονία. Παρέμεινε για ημέρες σε «επικίνδυνη» κατάσταση, ενώ χρειάσθηκε να του χορηγηθεί οξυγόνο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του.

Ζανίν Ανιέζ

Η 53χρονη κ. Ανιέζ, υπηρεσιακή πρόεδρος της Βολιβίας μετά την ανατροπή του Εβο Μοράλες, προσβλήθηκε τον Ιούλιο. Παρέμεινε σε καραντίνα στο σπίτι της για 14 ημέρες και επέστρεψε στα καθήκοντά της στα τέλη του μήνα.

Αλεχάνδρο Γιαματέι

Ο 64χρονος πρόεδρος της Γουατεμάλας κ. Γιαματέι ανακοίνωσε ότι βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό τον περασμένο μήνα.

Ο πρώην χειρουργός Γιαματέι, ο οποίος χρησιμοποιεί πατερίτσες εξαιτίας των επιπτώσεων σκλήρυνσης που αντιμετώπισε ως παιδί και τον κατατάσσει στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου», είχε ελαφρά συμπτώματα.

Ο υπουργός Πολιτισμού και τέσσερις ακόμη αξιωματούχοι προσβλήθηκαν και αυτοί.

Πρίγκιπας Κάρολος

Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν στις 25 Μαρτίου ότι ο πρίγκιπας, 71 ετών, ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β ‘και ο κληρονόμος του βρετανικού θρόνου, είχε προσβληθεί από τον κοροναϊό.

Απομονώθηκε για επτά ημέρες στην κατοικία του στη Σκωτία.

Νικόλ Πασινιάν

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν μπήκε σε καραντίνα τον Ιούνιο, αφού αυτός και μέλη της οικογένειάς του βρέθηκαν θετικά στον ιό. Μία εβδομάδα αργότερα και αφού δεν είχε εμφανίσει κανένα σύμπτωμα, δεύτερο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε, βγήκε αρνητικό.

Μιχαήλ Μισούστιν

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν νοσηλεύθηκε για λίγες ημέρες σε νοσοκομείο μετά τη διάγνωσή του με COVID-19 τον Απρίλιο.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα της χώρας έχουν πεθάνει έκτοτε από τον κοροναϊό.

Μισέλ Μπαρνιέ

Ο 69χρονος κ. Μπαρνιέ προσβλήθηκε από τον κοροναϊό στα μέσα Μαρτίου, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούσαν δρακόντεια μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και έκλειναν τα σύνορα προς τους γείτονές τους.

Ο επικεφαλής διαπραγματεύσεων για το Brexit ανέφερε ότι τα συμπτώματά του ήταν ελαφρά και επέστρεψε στα καθήκοντά του στα μέσα Απριλίου.

[in.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου