ΔΙΕΘΝΗ

Κοροναϊός: Γιατί οι γερμανοί επιστήμονες μετριάζουν τις προσδοκίες από το εμβόλιο

κοροναϊός-γιατί-οι-γερμανοί-επιστήμο-844751

Τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού θα διατηρηθούν και μετά την κυκλοφορία εμβολίου. Ως και δύο χρόνια μέχρι η Γερμανία να επιστρέψει στην κανονικότητα, δηλώνουν ερευνητές στη FAS.

Μέλη της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολιασμών του γερμανικού επιδημιολογικού ινστιτούτου Robert Koch κατεβάζουν το πήχη των προσδοκιών από ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού και ζητούν από τους πολίτες να κάνουν υπομονή. Οι λοιμωξιολόγοι προειδοποιούν στη Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) ότι τους πρώτους μήνες μετά τη κυκλοφορία, το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο μόνο σε περιορισμένες ποσότητες. Τα περισσότερα εμβόλια που αναπτύσσονται αυτό το διάστημα θα χορηγούνται σε δύο δόσεις. Δεδομένου ότι ο πληθυσμός της Γερμανίας ανέρχεται στα 82 εκ. ανθρώπους θα χρειαστούν πάνω από 160 εκ. δόσεις. Οι ειδήμονες εκτιμούν όμως ότι τους πρώτους μήνες μετά την αδειοδότηση ενός νέου εμβολίου το ρεαλιστικότερο σενάριο είναι να διατεθούν μόνο 5 εκ. δόσεις οι οποίες θα αρκέσουν για 2,5 εκ. ανθρώπους.

Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που σταθεί δυνατό να διατεθούν αρκετές δόσεις θα διαρκέσει πολλούς μήνες για να χορηγηθεί το εμβόλιο σε όλους. Αν για παράδειγμα εμβολιάζονται 100.000 άτομα την ημέρα σε ολόκληρη τη χώρα τότε σε μισό χρόνο θα έχει εμβολιαστεί μόνο το 20% του πληθυσμού. Οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα προστασίας όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση της κοινωνικής απόστασης θα είναι ακόμη για αρκετό διάστημα αναγκαία. Ενδεχομένως η επιστροφή στην κανονικότητα να αργήσει ενάμιση με δύο χρόνια.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτα;

Πέραν αυτού την Επιτροπή Εμβολιασμών απασχολεί το ζήτημα ποιος ομάδες του πληθυσμού θα εμβολιαστούν πρώτες. Το πιθανότερο είναι το εμβόλιο να χορηγηθεί πρώτα στα άτομα της ηλικίας άνω των 60 και άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως και σε όλους τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Αλλά ακόμη και για αυτά τα άτομα θα πρέπει να καθορισθεί μια προτεραιότητα επειδή οι διαθέσιμες δόσεις του εμβολίου δεν θα αρκούν για όλους. Σύμφωνα με την FAS, τα παιδιά και οι έφηβοι πιθανότατα να μην εμβολιαστούν καθόλου στην αρχή.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

in.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου