ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Η σχέση με την ΕΕ «δεν είναι η μόνη μας επιλογή»

τουρκία-η-σχέση-με-την-εε-δεν-είναι-η-μ-843679

Ενώ ο Ερντογάν απειλεί με μπλόκο στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αν δεν υπάρξει πρόοδος στη βία, ο νέος τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομάρ Τσελίκ λέει ότι η σχέση με την ΕΕ «είναι σημαντική, αλλά όχι η μοναδική επιλογή».

Την ίδια ώρα πάντως, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει πως «δεν ανησυχεί», εκτιμώντας πως απλώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος.

Η εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος για άρση της βίζα έχει κολλήσει στο ζήτημα της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την οποία η Άγκυρα αρνείται να αλλάξει.

Ο Τσελίκ, που διαδέχθηκε τον Βολκάν Μποζκίρ στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων με την κυβέρνηση Γιλντιρίμ, επανέλαβε τη θέση πως το αίτημα για αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου δείχνει πως ΕΕ «έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά απέναντι στην Άγκυρα».

Καλώντας τις Βρυξέλλες να υποχωρήσουν στο ζήτημα, είπε την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Reuters, πως «η σχέση με την ΕΕ είναι σημαντική, αλλά δεν είναι η μοναδική μας επιλογή».

Παράλληλα ωστόσο, η γερμανίδα καγκελάριος εμφανίστηκε καθησυχαστική για το μέλλον της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Ερωτηθείσα στο Βερολίνο σχετικά με την απειλή ακύρωσης της συμφωνίας, η Μέρκελ είπε πως «δεν ανησυχεί, απλώς χρειάζεται περισσότερος χρόνος».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου