ΔΙΕΘΝΗ

Λαβρόφ: Η χημική τρομοκρατία είναι γεγονός

λαβρόφ-η-χημική-τρομοκρατία-είναι-γεγ-84351

H χημική τρομοκρατία είναι πλέον πραγματικότητα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αφού όπως καταγγέλλει, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων έχουν πλέον την δυνατότητα να παράγουν χημικά όπλα.

Ο κίνδυνος να πέσουν στα χέρια των τρομοκρατών όπλα μαζικής καταστροφής είναι πλέον ευρέως παραδεκτός, δηλώνει ο Λαβρόφ, καθώς ήρθαν στο φως στοιχεία για την χρήση τοξικών, βιομηχανικών χημικών και χημικών παραγόντων από τρομοκρατικές οργανώσεις.

Υπάρχουν στοιχεία για το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν στην τεχνογνωσία για την παραγωγή χημικών όπλων, καθώς και για το γεγονός ότι έχουν κατάσχει τον αναγκαίο για μια τέτοια παραγωγή εξοπλισμό. Αυτό προϋποθέτει την συμμετοχή ξένων ειδικών που θα επιβλέπουν την σύνθεση των χημικών παραγόντων, σημείωσε ο Λαβρόφ.

Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα του Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 2015 στην συριακή πόλη Μαρεα, 25 χλμ βόρεια του Χαλεπιού.

Τον Οκτώβριο ο Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων ανέφερε σε έκθεσή του ότι αέριο μουστάρδας χρησιμοποιήθηκε στις μάχες μεταξύ του Ισλαμικού Κράτους και άλλων ενόπλων οργανώσεων στην προαναφερόμενη περιοχή. Το αέριο είναι γνωστό ότι προκαλεί σοβαρά εγκαύματα στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η χημική τρομοκρατία μετατρέπεται από αφηρημένη απειλή σε σκληρή πραγματικότητα που μπορεί και πρέπει να σταματήσει με σοβαρή δουλειά σε διεθνές επίπεδο» υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

Επεσήμανε ωστόσο ότι μόνο με την προσθήκη άρθρων στην συνθήκη για την απαγόρευση χημικών όπλων δεν λύνεται το πρόβλημα, αφού χρειάζεται ξεχωριστή συνθήκη για την πάταξη της χημικής τρομοκρατίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου