ΔΙΕΘΝΗ

Υπερ της διαπραγμάτευσης με το ISIS για να σωθούν ζωές, ο Ρόμπερτ Φισκ

υπερ-της-διαπραγμάτευσης-με-το-isis-για-να-84346

Υπέρ της διαπραγμάτευσης με το ISIS για να σωθούν οι ζωές των ομήρων που κρατούνται στο «χαλιφάτο» τοποθετείται ο Ρόμπερτ Φισκ. Ο βετεράνος ανταποκριτής του «Independent» στη Μέση Ανατολή φέρνει το παράδειγμα του Ουαλίντ Τζουμπλάτ, ηγέτη των Δρούζων του Λιβάνου: «Προσφέρθηκε να κάνει συμφωνία με το ISIS. Ζήτησε από τη λιβανέζικη κυβέρνηση να ανταλλάξει ισλαμιστές κρατούμενους με τους 21 στρατιώτες και αστυνομικούς που παραμένουν αιχμάλωτοι του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ-Νούσρα».

Ο Φισκ θυμίζει _ ή πληροφορεί «σε περίπτωση που δεν ακούσατε γι’ αυτούς επειδή είναι Λιβανέζοι και όχι Δυτικοί» _ ότι ένας από τους στρατιώτες δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι, ενώ δύο άλλοι αποκεφαλίστηκαν. Και όλα αυτά «σε βίντεο, ώστε οι οικογένειές τους να παρακολουθήσουν τους αποκεφαλισμούς από την άνεση του σπιτιού τους».

Ο Τζουμπλάτ είναι γενναιόδωρος _ και γιατί όχι άλλωστε, αφού οι οικογένειες των 21 στρατιωτών και αστυνομικών που συνεχίζουν να κρατούνται από το ISIS τον παρακάλεσαν να μεσολαβήσει στην κυβέρνηση του Λιβάνου προκειμένου να τους ανταλλάξει με ισλαμιστές κρατούμενους. «Εκπρόσωπος του Τζουμπλάτ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση “δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με το πιστόλι στον κρόταφο”. Αλλά όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό. Ότι μπορεί», γράφει ο Φισκ.

Ο βρετανός δημοσιογράφος δηλώνει έκπληκτος με το πόσο διαφορετικοί είναι οι Λιβανέζοι από τους Βρετανούς καθώς την Κυριακή, οι οικογένειες των 21 στρατιωτών και αστυνομικών έστησαν σκηνές μπροστά από τα σπίτια υπουργών. Το Σάββατο έκλεισαν δρόμους σε ολόκληρο τον Λίβανο ενώ τουλάχιστον μια εφημερίδα υποστήριξε πως η κυβέρνηση σκοτώνει τους ίδιους της τους στρατιώτες αρνούμενη να διαπραγματευτεί.

«Σε όλη τη Μέση Ανατολή, ήδη από την περίοδο των σταυροφοριών, αιχμάλωτοι ανταλλάσσονται με άλλους αιχμαλώτους», γράφει ο Φισκ, θεωρώντας απολύτως φυσιολογικό οι κυβερνήσεις να διαπραγματεύονται με τους «κακούς». Το Ισραήλ, για παράδειγμα, ουκ ολίγες φορές έχει παραδώσει μαχητές της Χεζμπολάχ για μια χούφτα ισραηλινούς αιχμαλώτους και κανείς δεν το κατακρίνει.

Ωστόσο, τα προβλήματα του Λιβάνου δεν σταματούν εδώ. Χιλιάδες σύροι πρόσφυγες εισέρχονται στη χώρα και το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας είναι πλέον Σύροι. Υπάρχουν έντονες ανησυχίες στους κόλπους του στρατού ότι το ISIS έχει ήδη εγκατασταθεί στη χώρα. Ένα νέο σύνθημα έχει προστεθεί στους τοίχους της Χασμπάγια _ μιας μικρής και όμορφης πόλης κοντά στα σύνορα με τη Συρία: ζητά να εγκαθιδρυθεί το Ισλαμικό Κράτος και στον Λίβανο.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου