ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις Κορεατών θυμάτων της ατομικής βόμβας για την επίσκεψη Ομπάμα

αντιδράσεις-κορεατών-θυμάτων-της-ατο-843187

Η ιστορική επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην πόλη όπου ερίφθη η ατομική βόμβα προκαλεί αντιδράσεις από θύματα τω πυρηνικών βομβαρδισμών

Ομάδα που εκπροσωπεί τους Κορεάτες θύματα των αμερικανικών πυρηνικών βομβαρδισμών στην Ιαπωνία διαδήλωσε σήμερα, παραμονή της ιστορικής επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα καθώς όπως υποστηρίζουν ξεχάστηκαν τα δικά τους δεινά.

Σύμφωνα με την Ένωση Κορεατών θυμάτων της ατομικής βόμβας από τους βομβαρδισμούς που έγιναν το 1945 στην Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, έχασαν την ζωή τους 40.000-70.000 Κορεάτες. Από το 1910 μετά την προσάρτησή της η Κορέα αποτελούσε Ιαπωνική επαρχία και πολλοί Κορεάτες είχαν αναγκαστεί να ενταχθούν στον αυτοκρατορικό στρατό η να οδηγηθούν σε καταναγκαστικά έργα.

Η ’Ενωση των θυμάτων απαιτεί μαι “συγγνώμη” από τις ΗΠΑ αλλά και από την Ιαπωνία. Είκοσι μέλη της Ένωσης μεταξύ των οποίων επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από την αμερικανική πρεσβεία στην Σεούλ με ένα πλακάτ το οποίο έγραφε “Ζητείστε συγνώμη από τους Κορεάτες θύματα της ατομικής βόμβας”

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo οι επιζήσαντες από τις ατομικές βόμβες θα παραστούν αύριο σε εκδήλωση στη Χιροσίμα , όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί το σημείο όπου έπεσε η πρώτη ατομική βόμβα. Είναι η πρώτη φορά όπου εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί τη Χιροσίμα, έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να ζητήσει συγνώμη, αφήνοντας έτσι στους ιστορικούς να εξετάσουν και να κρίνουν το κεφάλαιο αυτό, ούτε θα εκφωνήσει ομιλία για να αιτιολογήσει τους βομβαρδισμούς αλλά θα αποτίσει φόρο τιμής σε όλους τους πεσόντες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη Νότια Κορέα πολλοί ανησυχούν μήπως η επίσκεψη αυτή δώσει έμφαση στα δεινά που υπέστη η Ιαπωνία παρά στα εγκλήματα που διέπραξε η αυτοκρατορία της. Στις 6 και 9 Αυγούστου 1945, δύο ατομικές βόμβες έπεσαν στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι προκαλώντας συνολικά τον θάνατο 214.000 ανθρώπων και ωθώντας την Ιαπωνία να συνθηκολογήσει.

“Ο κόσμος πιστεύει ότι η Ιαπωνία ήταν το θύμα των ατομικών βομβών, αλλά αυτό είναι λάθος. Η Ιαπωνία είναι η χώρα που άρχισε τον πόλεμο, οι Κορεάτες είναι τα θύματα της ατομικής βόμβας”, δήλωσε ο 73χρονος Σιμ Τζιν-Ταέ, που διαδήλωσε κοντά στην πρεσβεία.

Ο Σιμ ήταν δύο ετών και βρισκόταν στη Χιροσίμα όταν έπεσε η πρώτη βόμβα. Οι γονείς του είχαν απελαθεί στην Ιαπωνία για καταναγκαστικά έργα. Στο τέλος της διαδήλωσης στη Σεούλ, αντιπροσωπεία της ένωσης αυτής αναμένεται να ταξιδέψει αεροπορικώς στην Ιαπωνία για να μετάσχει αύριο σε τελετή στη Χιροσίμα κοντά σε ένα μικρό μνημείο Κορεατών θυμάτων των βομβαρδισμών. Οι συγγενείς τους και οι επιζήσαντες κατακρίνουν επίσης τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση, ένοχη σύμφωνα με αυτούς γιατί τους αγνόησε, καθώς τα δεινά τους δεν εξυπηρετούν την επίσημη γραμμή, σύμφωνα με την οποία οι επιθέσεις με ατομικές βόμβες ήταν απαραίτητες για την ήττα της Ιαπωνίας.

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου