ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Έως και 100 αγνοούμενοι από το ναυάγιο στη Λιβύη

ιταλία-έως-και-100-αγνοούμενοι-από-το-ναυ-842902

Οι επιζώντες από το ναυάγιο ενός πλεούμενου που μετέφερε μετανάστες και βυθίστηκε την Τετάρτη στα ανοιχτά της Λιβύης υποστήριξαν, κατά την άφιξή τους στην Ιταλία, ότι οι νεκροί από τη νέα αυτή ναυτική τραγωδία μπορεί να ανέρχονται σε 100, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Ο αρχικός απολογισμός των θυμάτων έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

“Οι επιζώντες τους οποίους ρώτησαν οι ομάδες μας κατά την αποβίβασή τους στο Πόρτο Εμπέντοκλε (στη Σικελία) μίλησαν για περίπου 100 αγνοούμενους οι οποίοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο σκάφος” είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φλάβιο Ντι Τζάκομο, ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ στην Ιταλία.

Οι διασωθέντες υποστήριξαν ότι όταν απέπλευσε το σκάφος από τη Λιβύη μετέφερε 650 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Μαροκινούς. Μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστοι οι Μαροκινοί που επιχειρούσαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Λιβύης, επισήμανε ο Ντι Τζάκομο.

Δεδομένου ότι το ιταλικό πολεμικό ναυτικό κατάφερε να περισυλλέξει και να διασώσει 562 ανθρώπους, ο αριθμός των αγνοουμένων ίσως να πλησιάζει τους 100, κάτι που σημαίνει ότι το ναυάγιο αυτό θα είναι “μία από τις χειρότερες τραγωδίες στη θάλασσα” από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης στη Μεσόγειο.

Ο Ντι Τζάκομο υπογράμμισε επίσης ότι είναι σπάνιο τέτοιου είδους μεγάλα σκάφη με μεταλλικό κύτος να αποπλέουν από τη Λιβύη. Συνήθως μεγάλα σκάφη με πολλούς επιβάτες αναχωρούν από την Αίγυπτο.

Μεταξύ των διασωθέντων που μίλησαν στα στελέχη του ΔΟΜ ήταν αρκετοί Τυνήσιοι καθώς και δύο οικογένειες Σύρων που ζούσαν εδώ και πολύ καιρό στη Λιβύη.

real.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου