ΔΙΕΘΝΗ

Θλίψη και οργή στην Κύπρο για την τουρκική πρόκληση στα Βαρώσια

θλίψη-και-οργή-στην-κύπρο-για-την-τουρκ-842882

Εκατοντάδες πολίτες εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη νέα τουρκική πρόκληση που λαμβάνει χώρα στα Βαρώσια της Αμμοχώστου. Oι πρώτοι Αμμοχωστιανοί συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου για να συμμετάσχουν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Δήμος στο οδόφραγμα της Δερύνειας.

“Εάν χαθεί η Αμμόχωστος, αυτό θα αποτελέσει ταφόπλακα στο Κυπριακό. Θα χάσουμε και την Αμμόχωστο και τη Μόρφου και όλη την κατεχόμενη Κύπρο”, δήλωσε από το κατοχικό οδόφραγμα ο δήμαρχος της πόλης, Σίμος Ιωάννου.

Κάλεσε, επίσης, τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, να εντείνει τις προσπάθειές του για επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς επίσης και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατά της Τουρκίας και των νέων τετελεσμένων στην πόλη της Αμμοχώστου. Τόνισε δε, ότι τα όσα συντελούνται στην πόλη αποτελούν προσπάθεια της Τουρκίας να στηρίξει τον εγκάθετό της, Ερσίν Τατάρ.

Στην εκδήλωση της Αμμοχώστου μετείχαν αρκετές εκατοντάδες άτομα. Παρών ήταν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, καθώς και βουλευτές από όλα τα κόμματα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με επίδοση ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου στο φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών, στο οποίο περιέχονται οι θέσεις που εκφράστηκαν στην εκδήλωση.

Οι Βαρωσιώτες θυμούνται:

Κούσιος: Οι εταίροι μας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις

Οι εταίροι μας στην Ε.Ε., θα πρέπει να αντιληφθούν ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις, δήλωσε το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.

Από το οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου Αμμοχωστιανοί προέβησαν σε διαμαρτυρία για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Κούσιος ανέφερε ότι “οι Αμμοχωστιανοί, αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός, παρακολουθούμε με θλίψη, αλλά συνάμα και με αγανάκτηση, τις ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετών της στην Κύπρο.

Παρακολουθούμε με αγωνία τον σχεδιασμό της Τουρκίας και αγωνιούμε για το μέλλον αυτού του τόπου, διότι πρόθεση μας είναι η επανένωση του νησιού μας μέσα από διαπραγματεύσεις, μέσα από δημιουργικές συνομιλίες στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνημένων γραμμών λύσης, αλλά και κύρια, βάσει των αρχών και αξιών της Ε.Ε..

Όπως ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει, είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι κάτω από τετελεσμένα και απειλές.

Η κυβέρνηση δεν έχει παραμείνει ανενεργή. Αντίθετα. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δραστηριοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα και συνεχίζουμε τη δραστηριοποίηση μας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει το θέμα των νέων ενεργειών της Τουρκίας προς του Ευρωπαίους εταίρους μας και θα συζητήσει το θέμα στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η απαίτηση μας θα είναι η άρση της παρανομίας και η επάνοδος στις συνομιλίες”.

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα στέλνει στους Αμμοχωστιανούς ο ίδιος, τόσο ως Αμμοχωστιανός, όσο και ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Κούσιος απάντησε: “Ομοψυχία, καρτερικότητα και μαχητικότητα. Διεκδικητικότητα για αυτά που ανήκουν σε εμάς, στους πατεράδες μας και στα παιδιά μας. Δεν πρέπει να διαγράφονται πατρίδες, θα πρέπει να αγωνιστούμε, αλλά είναι βασικό: ενωμένοι όλοι μαζί”.

Ερωτηθείς τι αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος είπε ότι “το θέμα θα συζητηθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους εταίρους μας και θα θέσει ωμά ερωτήματα. Η περίοδος χάριτος και για άσκηση διπλωματίας που έχει ζητηθεί, πώς επενέργησε; Η Τουρκία μπορεί να τιθασευτεί με λόγια μόνο; Η Τουρκία έχει ακούσει τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προεδρεύουσας χώρας; Πρέπει λοιπόν οι εταίροι μας να αντιληφθούν, ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις” δήλωσε ο κ. Κούσιος.

Πηγή: SigmaLive, PhileNews, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου