LIFE STYLE

Τριήμερη δίκη για τους Μέσι

τριήμερη-δίκη-για-τους-μέσι-840834

Ξεκινά σήμερα στη Βαρκελώνη η δίκη του Λιονέλ Μέσι και του πατέρα του, Χόρχε Οράσιο Μέσι, για τη γνωστή υπόθεση φοροδιαφυγής ύψους 4.100.000 €.

Πατήρ και υιός κατηγορούνται ότι χρησιμοποιώντας εικονικές εταιρείες στους φορολογικούς παραδείσους της Ουρουγουάης και του Μπελίζ, απέκρυψαν από την ισπανική Εφορία έσοδα ύψους 10.100.000 €, που αποκόμισαν από την εμπορική εκμετάλλευση του Αργεντινού σταρ της Μπαρτσελόνα, από το 2007 μέχρι το 2009.

Εκτός από την καταβολή του ποσού των 4,1 εκατ. € της φοροδιαφυγής οι Μέσι αντιμετωπίζουν και ποινή που μπορεί να φτάσει μέχρι φυλάκιση 22 μηνών και 15 ημερών. Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι όποια ποινή και αν τους επιβληθεί θα είναι εξαγοράσιμη.

«Ποτέ δεν διαβάζω τα συμβόλαια που υπογράφω. Κυριολεκτικά δεν ξέρω τι υπογράφω. Εμπιστεύομαι απόλυτα τον πατέρα μου που χειρίζεται αυτές τις υποθέσεις. Πράττω ό,τι με συμβουλεύει να πράξω», είχε καταθέσει προ τριετίας ο «Λίο», όταν είχε ξεκινήσει η έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση φοροδιαφυγής.

«Επωφελήθηκε»

Αρχικώς απαλλάχθηκε των κατηγοριών αφού κρίθηκε ότι όταν τελούνταν οι παράνομες πράξεις (2007-09) ήταν πολύ νέος (20-22 ετών) και «δεν είχε γνώση των γεγονότων ούτε προκύπτει ότι είχε πρόθεση να βλάψει το ισπανικό Δημόσιο» την ευθύνη για τις οποίες επωμίσθηκε ο Χόρχε Μέσι.

Ωστόσο με νέα απόφασή του ο ανακριτής έκρινε ότι ο Λιονέλ «επωφελήθηκε από τις παράνομες πράξεις του πατέρα του και υπάρχουν ενδείξεις ότι αμφότεροι είχαν επίγνωση των εγκληματικών ενεργειών τους».

Την οριστική απόφαση θα λάβει το δικαστήριο, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη όταν και θα απολογηθεί ο «Λίο».

Οι Μέσι έλαβαν έγκαιρα τα μέτρα τους ώστε το σε βάρος τους κατηγορητήριο να περιοριστεί μόνο στην περίοδο 2007-09, αφού μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο, το 2013, έσπευσαν να έρθουν σε συμβιβασμό με την Εφορία πληρώνοντας συνολικά 15.000.000 € για να ρυθμίσουν και να κλείσουν υποθέσεις τους που αφορούσαν τις χρονιές 2010 και 2011.

Το πλήγμα στη φήμη είναι σαφώς σοβαρότερο από εκείνο στην… τσέπη, αφού όπως εκτιμάται, μόνο για το 2015, τα έσοδα του Λιονέλ Μέσι ξεπέρασαν τα 65 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΛ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

ethnos.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου