ΔΙΕΘΝΗ

Προεδρικό σύστημα θέλει η τουρκική κυβέρνηση – Αρνητική η αντιπολίτευση

προεδρικό-σύστημα-θέλει-η-τουρκική-κυ-839559

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα ότι στόχος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) είναι να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές για προεδρικό σύστημα μέσω του Κοινοβουλίου, ωστόσο αν υπάρξει πολιτικό αδιέξοδο θα προσφύγει στις κάλπες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν εμφανιστεί αρνητικά στην επιδίωξη του ΑΚΡ για προεδροκεντρικό σύστημα. Στο κυβερνών κόμμα λείπει η απαραίτητη πλειοψηφία δύο τρίτων για να πέρασει τις αλλαγές αυτόνομα.

Σε ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του ισλαμο-συντηρητικού κόμματός του στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ είπε ότι μέγιστο καθήκον του ΑΚΡ είναι η κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει μια εκτελεστική προεδρία με ισχυρές αρμοδιότητες παρόμοιες με εκείνες που διαθέτει ο πρόεδρος στις ΗΠΑ και στη Γαλλία.

Αναφερόμενος επίσης στην προγραμματισμένη ψηφοφορία στο Βερολίνο για την Γενοκτονία των Αρμενίων, ο Γιλντιρίμ επανέλαβε τις αντιδράσεις της Άγκυρας, υποστηρίζοντας πως θα ήταν «παράλογο» να εγκρίνει η γερμανική Βουλή συμβολικό ψήφισμα που κηρύσσει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915.

Ο Γιλντιρίμ επανέλαβε επίσης πως η ψηφοφορία θα είναι «μια δοκιμασία της φιλίας μεταξύ των δύο συμμάχων».

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου