ΔΙΕΘΝΗ

Ινδονησία: Βρέθηκε η άτρακτος του Boeing που έπεσε [φωτό]

ινδονησία-βρέθηκε-η-άτρακτος-του-boeing-που-838544

Αντικείμενο μήκους 22 μέτρων εντοπίστηκε στον βυθό, κοντά στο σημείο όπου εκτιμάται πως συνετρίβη το αεροσκάφος της Lion Air με 189 επιβαίνοντες, δήλωσε αξιωματικός του ινδονησιακού Πολεμικού Ναυτικού.

«Χθες βράδυ βρήκαμε ένα αρκετά μεγάλο αντικείμενο», εξήγησε ο πλοίαρχος Χάρις Τζόκο Νουγκρόχο μιλώντας σε ινδονησιακό τηλεοπτικό δίκτυο από το πλοίο KRI Rigel.

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας έχασαν κάθε επαφή και το στίγμα του Μπόινγκ, που είχε απογειωθεί τη Δευτέρα από την Τζακάρτα για μια ωριαία πτήση προς την Πανγκάλ Πινάν, 13 λεπτά μετά την αναχώρησή του.

Οι αρχές θεωρούν ότι δεν επέζησε κανείς από τους επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με τον Νουγκρόχο, το ινδονησιακό ΠΝ χρησιμοποιεί έναν ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης για να εξακριβώσει εάν πράγματι πρόκειται για τμήμα της ατράκτου του αεροσκάφους. Θα προσεγγίσουν επίσης το αντικείμενο αυτό δύτες του ΠΝ, συμπλήρωσε ο πλοίαρχος.

Το Rigel συμμετέχει στις έρευνες, που συνεχίζονται, πλέοντας σε μια θαλάσσια περιοχή που απέχει πέντε ναυτικά μίλια από το σημείο όπου υπήρξε η τελευταία επαφή με το χαμένο αεροσκάφος.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ινδονησίας είχε δηλώσει πως μία ομάδα έρευνας και διάσωσης πιθανά να βρήκε τμήμα της ατράκτου που συνετρίβη τη Δευτέρα με 189 επιβαίνοντες.

Ο πτέραρχος Χάντι Τσαχαντό, δήλωσε:

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι βρήκαμε τμήμα της ατράκτου» του Boeing που εκτελούσε την πτήση JT610, δήλωσε ο Τσαχαντό σε ινδονησιακό τηλεοπτικό δίκτυο.

Η ομάδα μετέδωσε τις συντεταγμένες και μένει να εξακριβωθεί ότι πρόκειται πράγματι για την άτακτο, σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματικό των ινδονησιακών ένοπλων δυνάμεων. Οι αρχές έχουν αναπτύξει ειδικές συσκευές εντοπισμού ηχητικών σημάτων στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα λεγόμενα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

«Χθες το απόγευμα, η ομάδα άκουσε ένα ping σε μια τοποθεσία όπου το βάθος της θάλασσας είναι 35 μέτρα», δήλωσε ο Χάριο Σατμίκο, υποδιευθυντής της εθνικής υπηρεσίας ασφάλειας των μεταφορών της Ινδονησίας, στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Σήμερα το πρωί, στις 05:00, η ομάδα ξαναπήγε στο σημείο και κάνει καταδύσεις στην τοποθεσία αυτή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι 189 επιβαίνοντες θεωρούνται όλοι νεκροί αφότου το Boeing 737 Max 8 κατέπεσε, 13 λεπτά μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα, ενώ ξεκίναγε την ωριαία πτήση προς την πόλη Πανγκάλ Πινάν.

Ένας Ινδονήσιος, η κόρη του οποίου είχε επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, είπε πως ακόμα και τώρα «συνεχίζει να προσεύχεται να γίνει ένα θαύμα» παρότι «λογικά» κατανοεί ότι οι πιθανότητες να έχει επιζήσει οποιοσδήποτε είναι μηδενικές αφού το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα και κατέληξε στον βυθό. «Αλλά ως γονιός, θέλω ένα θαύμα», επέμεινε.

Δεκάδες συγγενείς των αγνοουμένων πήγαν στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν 37 σάκοι με ανθρώπινα υπολείμματα, ώστε να βοηθήσουν στην προσπάθεια αναγνώρισης των θυμάτων, δίνοντας δείγματα DNA ώστε να γίνουν συγκρίσεις του γενετικού υλικού από τους ιατροδικαστές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου