ΔΙΕΘΝΗ

Δολοφονήθηκε στη φυλακή ο γκάνγκστερ της Βοστώνης που είχε υποδυθεί Τζόνι Ντεπ [εικόνες]

δολοφονήθηκε-στη-φυλακή-ο-γκάνγκστερ-838505

Νεκρός μέσα στο κελί του βρέθηκε ο διαβόητος μαφιόζος Τζέιμς Ουάιτι Μπάλτζερ, η ζωή του οποίου μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντεπ, στην ταινία Ανίερη Συμμαχία.

Ο 89χρονος Μπάλτζερ είχε καταδικαστεί για τον φόνο 11 ανθρώπων και εξέτιε ισόβια κάθειρξη. Μόλις μεταφέρθηκε στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Δυτικής Βιρτζίνια για να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του, έπεσε θύμα δολοφονίας.

Στο στόχαστρο των Αρχών βρίσκεται ένας συγκρατούμενός του ο οποίος φέρεται να έχει διασυνδέσεις με τη Μαφία.

Ο Μπάλτζερ σε μεγάλη ηλικία

Ο Μπάλτζερ υπήρξε πληροφοριοδότης της ομοσπονδιακής υπηρεσίας το 1975.

Το 2013 καταδικάστηκε για τους φόνους 11 ανθρώπων, ενώ 2 χρόνια μετά ο Σκοτ Κούπερ σκηνοθέτησε και ο Τζόνι Ντεπ ενσάρκωσε τον ρόλο του Μπάλτζερ στην ταινία «Ανίερη Συμμαχία».

Τότε ο “Γουάιτι” αρνήθηκε να συνεργαστεί με τον Ντεπ, παρά το γεγονός ότι ο ηθοποιός προσπάθησε πολλές φορές να τον προσεγγίσει για να ακούσει την ιστορία του από την πλευρά του και να τον μελετήσει.

Ο αγνώριστος Τζόνι Ντεπ υποδύεται τον Μπάλτζερ

Διαβόητος γκάνγκστερ, πληροφοριοδότης του FBI που την… πάτησε από πρώην βασίλισσα ομορφιάς

Ο 89χρονος επί χρόνια έκανε διπλή ζωή, ως ένας από τους πλέον διαβόητους γκάνγκστερ της Βοστώνης, ενώ ταυτόχρονα ήταν πληροφοριοδότης του FBI. Τον Αύγουστο του 2013 είχε καταδικαστεί για 11 δολοφονίες- μεταξύ άλλων κατηγοριών που περιελάμβαναν και απάτες- σε δις ισόβια και 5 χρόνια.

Ο Μπάλτζερ είχε κάνει ό,τι μπορούσε για να αποφύγει το κελί. Σκότωσε πιθανούς μάρτυρες, εκμεταλλεύτηκε διεφθαρμένους αστυνομικούς και έζησε σαν φυγάς για 16 χρόνια. Ολα τελείωσαν όταν μία πρώην βασίλισσα ομορφιάς της Ισλανδίας έδωσε πληροφορίες που οδήγησαν στη σύλληψή του στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, όπου ζούσε με τη σύντροφό του, τον Ιούνιο του 2011.

Ο Μπάλτζερ και η συμμορία του για πάνω από δύο δεκαετίες κυριαρχούσαν σε περιοχή Ιρλανδών στη νότια Βοστώνη, με πλειάδα «δραστηριοτήτων»: από τοκογλυφία, εκβιασμούς και στοιχήματα, μέχρι διακίνηση ναρκωτικών και δολοφονίες. Μάλιστα, τα έκαναν όλα αυτά με τη σιωπηλή έγκριση πράκτορα του FBI, ο οποίος έκανε τα… στραβά μάτια για τα εγκλήματα του Μπάλτζερ, προκειμένου να παίρνει από αυτόν πληροφορίες για άλλους γκάνγκστερ.

Πολλοί φοβούνταν τον Μπάλτζερ- που τον ενσάρκωσε ο Τζόνι Ντεπ στην ταινία «Black Mass» του 2015- γιατί ήταν οξύθυμος και βάναυσος. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, στραγγάλισε δυο γυναίκες με τα χέρια του και βασάνισε έναν άνδρα για ώρες, προτού τον πυροβολήσει στο κεφάλι με πολυβόλο.

«Παίρναμε ό,τι θέλαμε. Βγάζαμε εκατομμύρια με εκβιασμούς, τοκογλυφία και προστασία. Και αν κάποιος μας κάρφωνε, τον σκοτώναμε. Δεν ήμασταν καλοί τύπου», έγραψε στα απομνημονεύματά του ο Κέβιν Γουίκς, πρώην «υπαρχηγός» του Μπάλτζερ, που τελικά κατέθεσε εναντίον του.

Ο Μπάλτζερ γεννήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2919 και μεγάλωσε στη νότια Βοστώνη. Τον αποκαλούσαν «Γουάιτι» εξαιτίας των ξανθών μαλλιών του, αλλά λέγεται ότι απεχθανόταν αυτό το παρατσούκλι και προτιμούσε να τον λένε Τζίμι. Στην εφηβεία του μπήκε στη συμμορία The Shamrocks, συνελήφθη για επίθεση και ένοπλη ληστεία και κατέληξε στο αναμορφωτήριο.

Ηταν στη φυλακή από το 1956 έως το 1965 για ληστείες τραπεζών και μόλις αποφυλακίστηκε μπήκε στην ιρλανδική μαφία. Ανέβηκε σταδιακά τις «βαθμίδες», επέζησε από τον «εμφύλιο» στην ιρλανδική μαφία και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘70 είχε γίνει ηγετική φυσιογνωμία του υπόκοσμου της Βοστώνης.

Η καριέρα του «απογειώθηκε» χάρη στη σχέση του με τον πράκτορα του FBI Τζον Κόνολι, τον οποίο ο Μπάλτζερ ήξερε από τότε που ήταν παιδιά. Ο Κόνολι είχε αναλάβει να παίρνει πληροφορίες από εκείνον και ο Μπάλτζερ του έδινε αυτές που βοηθούσαν το FBI να κυνηγήσει τον βασικό του αντίπαλο, την ιταλική μαφία, αλλά και ντόπιους εγκληματίες. Σε αντάλλαγμα, ο Κόνολι τον ενημέρωνε για έρευνες. Οταν αποσύρθηκε από το FBI, ο Κόνολι προειδοποίησε τον Μπάλτζερ για επερχόμενη απαγγελία κατηγορίας και ο μαφιόζος το έσκασε. Τελικά ο Κόνολι καταδικάστηκε το 2008 για δωροληψία, απάτες και τον ρόλο του στη δολοφονία λογιστή που ο Μπάλτζερ φοβόταν ότι θα καταθέσει εναντίον του.

Οταν το έσκασε, ο Μπάλτζερ πήρε αρχικά μαζί του την Τερέσα Στάνλεϊ, η οποία ήταν σύντροφός του για 30 χρόνια. Ομως, λίγες εβδομάδες αργότερα εκείνη ήθελε να γυρίσει σπίτι της και εκείνος την άφησε στη Βοστώνη και πήρε μία άλλη από τις συντρόφου του, την Κάθριν Κρέιγκ, που έμενε μαζί του στη Σάντα Μόνικα μέχρι τη σύλληψή του.

Ομως, μία από τις γειτόνισσές τους, η Αννα Μπιορνσντοτίρ ήταν εκείνη που οδήγησε στη σύλληψή του. Πρώην ηθοποιός και Μις Ισλανδία το 1974, έβλεπε στις ειδήσεις ρεπορτάζ για το ανθρωποκυνηγητό για τον Μπάλγκερ, όταν τον αναγνώρισε και ενημέρωσε το FBI, κερδίζοντας την αμοιβή των 2 εκατ. δολαρίων.

Στους τοίχους του διαμερίσματός του βρέθηκαν κρυμμένα πάνω από 800.000 δολάρια και πολλά όπλα. Η Κρέιγκ επίσης κατέληξε στη φυλακή, καθώς καταδικάστηκε σε 8 χρόνια και της επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 δολαρίων επειδή τον βοήθησε να διαφύγει τη σύλληψη.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου