ΔΙΕΘΝΗ

Τρομοκράτης της 11ης Σεπτεμβρίου αποφυλακίστηκε και ζει σαν ήρωας στο Μαρόκο

τρομοκράτης-της-11ης-σεπτεμβρίου-αποφυ-837821

Αποφυλακίστηκε ο ένας εκ των δύο τρομοκρατών που είχαν φυλακιστεί για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ς Σεπτεμβρίου του 2001 στη Νέα Υόρκη.

Ο λόγος για τον Μουνίρ Ελ- Μοτασαντέκ, ο οποίος επέστρεψε στο Μαρόκο όπου εκεί οι συμπολίτες του τού επεφύλασσαν θερμή υποδοχή.

Ο Μουνίρ ζει τώρα στο Μαρακές μαζί με την γυναίκα του και τα τρία του παιδιά και όπως αναφέρει η Daily Mail, κάνει την ζωή… ήρωα.

Στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση στο Μαρόκο από τότε που απελάθηκε από τη Γερμανία, ο Μουνίρ έλαβε δεκάδες θερμούς χαιρετισμούς στον δρόμο προς το σπίτι του μετά από την προσευχή του σε τοπικό τζαμί.

«Οι άνθρωποι έρχονταν από όλο το Μαρόκο για να τον δουν», περιέγραψε φίλος της οικογένειας.

«Φορώντας ένα μπλε μπλουζάκι, ο Μουνίρ μίλησε με ανθρώπους που τον σταμάτησαν στον δρόμο, αντάλλαξε χειραψία με παλιούς του φίλους έξω από το τζαμί και στην συνέχεια επιβιβάστηκε σε μία BMW μαζί με τον αδελφό του και δύο ακόμη άνδρες», ανέφερε ο φίλος.

Η αδελφή του, που ζει στο ίδιο σπίτι, είπε «hamdullah» – αραβικά για «δόξα στον Θεό» – όταν ρωτήθηκε από την Daily Mail αν ήταν χαρούμενη που επέστρεψε.

Οι γείτονες δήλωσαν επίσης ότι ήταν «πολύ χαρούμενοι» που τον είδαν ξανά.

Οσο για την σύζυγο του, εκείνη ονομάζεται Μαρία Παβλόβα και είναι Ρωσίδα μουσουλμάνα.

Πριν την σύλληψη του τρομοκράτη, η Πάβλοβα ζούσε μαζί με τον Μουνίρ και τα δύο παιδιά τους σε ένα διαμέρισμα στο Αμβούργο της Γερμανίας όπου και οι δύο σπούδαζαν.

Απέκτησαν μαζί ένα τρίτο παιδί λίγο πριν φυλακιστεί. Έχουν μια κόρη, τώρα 18 ετών που φοιτά στο πανεπιστήμιο, και δύο γιους, 17 και 12 ετών.

Ο Μουνίρ Ελ-Μοτασαντέκ απελευθερώθηκε στις 15 Οκτωβρίου πριν ολοκληρώσει την 15ετή ποινή του, υπό την προϋπόθεση ότι θα απελαθεί στο Μαρόκο.

Υπάρχει μάλιστα μία φωτογραφία από την ημέρα που είχε αποφυλακιστεί και γυρνούσε στο Μαρακές με το αεροπλάνο.

Ο τρομοκράτης φαινόταν χαμογελαστός, ενώ δίπλα του ήταν δύο ομοσπονδιακοί αστυνομικοί.

Ο 44χρονος Ελ-Μοτασαντέκ, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ο «ταμίας» των αεροπειρατών της 11ης Σεπτεμβρίου, πέρασε λιγότερα από 15 χρόνια φυλάκισης για τη συμμετοχή του στις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο, οι οποίες σκότωσαν 2.977 άτομα το Σεπτέμβριο 2001.

Ήταν φίλος στη Γερμανία με τον Μοχάμεντ Άτα, ο οποίος οδήγησε ένα αεροπλάνο στον Βόρειο Πύργο και ήταν ένας από τους αρχηγούς της κυψέλης του Αμβούργου της Αλ Κάιντα που σχεδίασε την επίθεση.

Ο Μουνίρ συνελήφθη όταν οι αρχές ανακάλυψαν ότι είχε πληρεξούσιο σε τραπεζικό λογαριασμό που ανήκε στον πιλότο ενός από τα δύο αεροπλάνα που χτύπησαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Καταδικάστηκε για πρώτη φορά το 2003 με την ιδιότητα του μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης.

Μετά από αρκετές ανατροπές και εφέσεις, τελικά φυλακίστηκε το 2006.

Ο Ελ-Μοτασαντέκ απαγορεύεται να επιστρέψει στη Γερμανία μέχρι το 2064.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου