ΔΙΕΘΝΗ

Πούτιν: Οι μη φιλικές χώρες θα μας πληρώνουν σε ρούβλια για το αέριο που τους πουλάμε

πούτιν-οι-μη-φιλικές-χώρες-θα-μας-πληρώ-83761

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει επιφέρει τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη, ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να δέχεται πλέον μόνο ρούβλια ενισχύοντας το νόμισμα της χώρας που δέχεται πλήγμα από τις κυρώσεις της Δύσης

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία στα οικονομικά επιτελεία παγκοσμίως με το κύμα ανατιμήσεων σε καύσιμα και ενέργεια να μη λέει να κοπάσει. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι πλέον η Ρωσία δεν θα δέχεται δολάρια ή ευρώ για την αγορά φυσικού αερίου από εχθρικές χώρες, αλλά μόνο ρούβλια. Οι ρωσικές αρχές έχουν μία εβδομάδα για να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα πληρωμών.

«Έλαβα την απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια του αερίου μας που παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με άλλα νομίσματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στη διάρκεια μίας κυβερνητικής σύσκεψης, εξηγώντας ότι πρόκειται για μία αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Δεν έχει νόημα να πληρωνόμαστε σε δολάρια

Η ανακοίνωση είχε άμεσο αντίκτυπο στο ρωσικό νόμισμα, που ενισχύθηκε απέναντι στο ευρώ και το δολάριο, ενώ κατακρημνιζόταν από τη στιγμή που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

«Είναι σαφές ότι το να παραδίδουμε τα προϊόντα μας στην ΕΕ, στις Ηνωμένες Πολιτείες και να λαμβάνουμε δολάρια, ευρώ και άλλα νομίσματα δεν έχει πλέον κανένα νόημα για εμάς», είπε ο Πούτιν.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου