ΔΙΕΘΝΗ

Οι τζιχαντιστές καταστρέφουν και πωλούν αρχαιολογικούς θησαυρούς για τη χρηματοδότησή τους

οι-τζιχαντιστές-καταστρέφουν-και-πωλ-83683

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) διαπράττει καταστροφές ιστορικών μνημείων στο Ιράκ, ενώ παράλληλα πουλάει αρχαιολογικά ευρήματα για να εξασφαλίζει χρηματοδότηση, κατήγγειλαν ειδικοί και διπλωμάτες στη διάρκεια διάσκεψης της Unesco για «την ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά σε κίνδυνο».

«Η ιρακινή πολιτιστική κληρονομιά αντιμετωπίζει μεγάλο κίνδυνο. Μπορεί να δυσκολευόμαστε να καταγγείλουμε τα εγκλήματα που διαπράττονται εναντίον της κληρονομιάς, την ώρα που διαπράττονται τα χειρότερα εγκλήματα εναντίον των ανθρώπων. Οταν οι νεκροί καταμετρώνται σε δεκάδες χιλιάδες, πρέπει να ανησυχούμε για την “πολιτιστική κάθαρση”; Ναι», δήλωσε ο Φιλίπ Λαλιό, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Unesco, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην ειρήνη και τον διάλογο.

Το ΙΚ έχει καταστρέψει πολλές εκκλησίες και άλλα μνημεία -χριστιανικά, μουσουλμανικά και εβραϊκά- υπογράμμισαν πολλοί συμμετέχοντες στη διάσκεψη.

«Η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης (αρχαιοτήτων) σημαίνει καταπολέμηση της τρομοκρατίας», ενώ με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται και ότι «η παράνομη διακίνηση δεν χρηματοδοτεί τον πόλεμο και τον εξοπλισμό τρομοκρατικών οργανώσεων», πρόσθεσε ο Λαλιό.

«Το Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) κάνει έρευνα γα την πώληση (αντικειμένων) στις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές δια μέσου των γειτονικών χωρών. Τα ποσά αυτά χρηματοδοτούν την τρομοκρατία», κατήγγειλε από την πλευρά του ο Χουσέιν Ράσιντ, διευθυντής του Ιρακινού Ινστιτούτου για τη Διατήρηση των Αρχαιοτήτων και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρμπίλ, ενώ επεσήμανε ότι είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος του παράνομου αυτού εμπορίου ή οι απώλειες για τη χώρα του.

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου