ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Κίνδυνος νέας έκρηξης του ηφαιστείου Οντάκε «παγώνει» τις έρευνες

ιαπωνία-κίνδυνος-νέας-έκρηξης-του-ηφα-83629

Αναβλήθηκαν προσωρινά την Τρίτη οι προσπάθειες των συνεργείων διάσωσης για την ανεύρεση τουλάχιστον 24 θυμάτων της χειρότερης ηφαιστειακής έκρηξης που έχει σημειωθεί εδώ και δεκαετίες στην Ιαπωνία, λόγω ανησυχιών για την αύξηση της δραστηριότητας του ηφαιστείου, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι θα σημειωθεί και άλλη έκρηξη ατμού, ανακοινώθηκε από την τοπική αστυνομία.

Εκατοντάδες στρατιωτικοί διασώστες ετοιμάζονταν να φθάσουν στο όρος Οντάκε πεζή και με ελικόπτερα για να περισυλλέξουν τα πτώματα τουλάχιστον 24 ανθρώπων που παγιδεύτηκαν από τη θανάσιμη βροχή τέφρας και βράχων μετά την ξαφνική έκρηξη του ηφαιστείου το Σάββατο, όταν ήταν γεμάτο εκδρομείς, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά.

Δώδεκα πτώματα έχουν ανακτηθεί από την ύψους 3.067 μέτρων κορυφή, αλλά τουλάχιστον 36 άνθρωποι πιθανολογείται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων εμποδίζονται από τα υψηλά επίπεδα τοξικών αερίων και τέφρας.

Τουλάχιστον 69 άνθρωποι τραυματίσθηκαν κατά την έκρηξη, 30 από τους οποίους σοβαρά.

«Το μόνο που θέλω είναι να μάθω κάτι σύντομα», λέει σε ιάπωνες δημοσιογράφους ο Κιγιοκάζου Τοκόρο. Ο 26χρονος γιος του βρισκόταν στο βουνό με τη φιλενάδα του και δεν έχει βρεθεί ακόμη.

Οι ολοένα και ισχυρότερες ηφαιστειακές δονήσεις που σημειώθηκαν σήμερα το πρωί έχουν αυξήσει τους φόβους ότι το ηφαίστειο μπορεί να εκτοξεύσει κι άλλους βράχους ή ακόμη και να σημειωθεί νέα έκρηξη ατμού, δήλωσε αξιωματούχος της ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

«Η ισχύς των δονήσεων αυξήθηκε αργά χθες το βράδυ, μειώθηκε και μετά αυξήθηκε ξανά νωρίς σήμερα το πρωί. Υπάρχει πιθανότητα τα πράγματα να επιδεινωθούν περαιτέρω, έτσι χρειάζεται προσοχή», δήλωσε ο Γιασουχίλντε Χασεγκάουα της Διεύθυνσης Ηφαιστείων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προσθέτοντας πως η πιθανότητα μιας νέας έκρηξης όπως αυτή του Σαββάτου είναι μικρή, αλλά δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

«Στήλες καπνού υψώνονται μέχρι στιγμής 400 μέτρα, ενώ ο ισχυρός άνεμος που πνέει στην κορυφή του βουνού έχει κάνει την κατάσταση χειρότερη πάνω από το ηφαίστειο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της αστυνομίας.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου