ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερουσία ψήφισε την κλήτευση των CEO του Facebook και του Twitter για «λογοκρισία»

η-γερουσία-ψήφισε-την-κλήτευση-των-ceo-το-834854

Το CNBC μεταδίδει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Γερουσίας ψήφισαν για να εκδοθούν κλητεύσεις εις βάρος του διευθύνοντα συμβούλου του Facebook Μάρκ Ζάκερμπεργκ και του Twitter Τζακ Ντόρσι, προκειμένου να καταθέσουν σχετικά με τον χειρισμό ενός πρόσφατου μη-επαληθευμένου άρθρου της New York Post σχετικά με τον γιο του πρώην αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Ο Ζάκερμπεργκ και ο Ντόρσι θα κατέθεταν ήδη ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Γερουσίας την επόμενη εβδομάδα μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Google για ζητήματα μεροληψίας και απορρήτου.

Τώρα, η Επιτροπή Δικαιοσύνης ψήφισε να υποχρεώσει τους Διευθύνοντες Συμβούλους να καταθέσουν επιπλεόν για την «καταστολή και/ή λογοκρισία» δύο πρόσφατων άρθρων της New York Post που αφορούσαν μη επαληθευμένους ισχυρισμούς σχετικά με μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που φέρεται να έχουν ληφθεί από έναν υπολογιστή που ανήκει στον γιο του Δημοκρατικού Προέδρου, Χάντερ Μπάϊντεν.

Το αρχικό ρεπορτάζ ισχυρίστηκε ότι ο υιός Μπάιντεν επιχείρησε να συστήσει ένα ανώτερο στέλεχος της ουκρανικής εταιρείας στην οποία εργάζονταν στον πατέρα του την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών χαρακτήρισε το ρεπορτάζ «λάσπη».

Το Facebook και το Twitter υιοθέτησαν πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στη διαχείριση του άρθρου, το οποίο εμφάνιζε τις διευθύνσεις email σε φωτογραφίες.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε λίγο μετά το άρθρο ήταν «υπό αξιολόγηση» και πως μέχρι την ολοκλήρωσή της θα μειωθεί η διανομή του σε χρήστες. Οι χρήστες μπορούσαν να το μοιραστούν, αλλά δεν θα ενισχυόταν από τον αλγόριθμο της FB.

Το Twitter, από την άλλη πλευρά, εμπόδισε αρχικά τους χρήστες να δημοσιεύουν ή να μοιράζονται την ιστορία στα απευθειάς μηνύματα (DM). Η εταιρεία είπε ότι έλαβε την απόφαση στη βάση της παράνομης κτήσης του υλικού και των προσωπικών πληροφοριών που αποκάλυπτε – καθώς η ιστορία περιείχε προσωπικά στοιχεία επικοινωνίας και υλικό που φέρεται να έχει ληφθεί από φορητό υπολογιστή χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Οι χρήστες θα μπορούσαν ακόμη να μοιράζονται άρθρα που αναφέρονται ή σχολιάζουν το κομμάτι, αρκεί να μην περιέχουν τις φερόμενες ως παραβιασμένες ή προσωπικές πληροφορίες.

Αυτές οι αντιδράσεις των κοινωνικών δικτύων ερέθισαν τους Ρεπουμπλικανούς που κατηγορούν εδώ και καιρό Facebook και Twitter ότι «θάβουν» τις απόψεις τους, ακόμη και όταν οι ιστορίες από συντηρητικά media κερδίζουν κορυφαία προσοχή στις πλατφόρμες. Ο Ντόρσι αναγνώρισε ότι η επικοινωνία του Twitter σχετικά με τις ενέργειές του ήταν «απαράδεκτη» και τελικά η εταιρεία επέτρεψε την κυκλοφορία του ρεπορτάζ, καθώς είχε ήδη κυκλοφορήσει παντού.

Η πρόταση για κλήτευση ζητά επίσης από τους Διευθύνοντες Συμβούλους να καταθέσουν σχετικά με «οποιεσδήποτε άλλες πολιτικές, πρακτικές ή ενέργειες εποπτείας περιεχομένου που ενδέχεται να επηρεάσουν ή να επηρεάσουν τις εκλογές για το ομοσπονδιακό γραφείο», καθώς και άλλες πρόσφατες αποφάσεις για μείωση της διανομής ή αποκλεισμού αναρτήσεων από τις υπηρεσίες τους.

[newmoney.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου