ΔΙΕΘΝΗ

Αποπομπή υπουργού υγείας που… παραβίασε τις συστάσεις του για τον κορονοϊό

αποπομπή-υπουργού-υγείας-που-παραβί-834159

Ο Τσέχος υπουργός υγείας αναμένεται να χάσει τη δουλειά του, μετά από επίσκεψή του σε εστιατόριο της Πράγας. Όλα δείχνουν ότι ο υπουργός παραβίασε τους περιορισμούς έκτακτης ανάγκης που… ο ίδιος είχε επιβάλει για την καταπολέμηση της πανδημίας, τη στιγμή που η χώρα του δίνει μια όλο και πιο απελπισμένη μάχη με τον κοροναϊό.

Ο Ρόμαν Πρίμουλα, επιδημιολόγος και βασικός αρχιτέκτονας των τσέχικων περιορισμών, φωτογραφήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την «κίτρινη» εφημερίδα Blesk. Στη φωτογραφία που δημοσιεύθηκε, εμφανίζεται να φεύγει από μια επιχείρηση που μοιάζει να έχει μείνει παρανόμως ανοιχτή για χάρη των διάσημων επισκεπτών της, ώρες μετά την επιβολή του νέου lockdown που προέκυψε μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων στη χώρα.

Αναμένεται η αποπομπή του

Τη πολιτική του μοίρα φάνηκε να έχει κριθεί όταν ο πρωθυπουργός, Αντρέι Μπάμπις, του ζήτησε να παραιτηθεί για να αποφύγει την αποπομπή, και τόνισε ότι θα ορίσει νέο υπουργό υγείας. Ο Μπάμπις ανακοίνωσε την απόφασή του για τον Πρίμουλα και άλλον έναν στενό συνεργάτη του, τον Γιάροσλαβ Φάλτινεκ, σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή όπου μίλησε για το περιστατικό.

«Δεν μπορώ να σας ζητώ να πιείτε νερό και να πίνω κρασί. Πιστεύω πως ο υπουργός θα πρέπει να δίνει το παράδειγμα», είπε. «Για αυτό το λόγο, ζήτησα από τον υπουργό να παραιτηθεί. Αν δεν το κάνει, θα τον απαλλάξω από τα καθήκοντά του. ζήτησα και από τον κύριο Φάλτινεκ να παραιτηθεί από τη θέση του ως πρώτου αντιπροέδρου του Ano [του κόμματος του Μπάμπις]. Λυπάμαι πολύ, έχει απολογηθεί σε όλους για το περιστατικό».

Αρνείται τις κατηγορίες ο υπουργός

Σε σύντομη συνέντευξη τύπου του, ωστόσο, ο Πρίμουλα δήλωσε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί και ότι δεν έχει παραβιάσει κανένα μέτρο από τη στιγμή που δεν έκανε συνάντηση απευθείας στο εστιατόριο. Τα σχόλιά του έφτασαν αφού το δημοτικό συμβούλιο της Πράγας ανακοίνωσε ότι θα κινήσει εναντίον του «πειθαρχικές διαδικασίες», όπως και εναντίον του Φάλτινεκ και του εστιατορίου.

Ο Πρίμουλα απεικονίζεται χωρίς μάσκα – πράγμα που επίσης αποτελεί παραβίαση των κανονισμών – να μπαίνει στο υπουργικό του αυτοκίνητο δίπλα σε έναν οδηγό, αφού πρώτα έχει βγει από ακριβό εστιατόριο της Πράγας.

«Ο Πρίμουλα κυριολεκτικά γελάει εις βάρος όλων εκείνων που αποδέχτηκαν τους κανόνες με πειθαρχημένο τρόπο», γράφει η Blesk στο άρθρο που συνοδεύει τη φωτογραφία.

Οι εικόνες που εκθέτουν τον Πρίμουλα δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, μια μέρα αφού Η Τσεχία, που έχει πληθυσμό 10,7 εκατ. κατέγραψε 15.000 κρούσματα κοροναϊού, κάνοντας τον Μπάμπις να απολογηθεί δημόσια για την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνησή του.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τσεχία

Όλα τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι παμπ έχουν σταματήσει να δέχονται πελάτες στους εσωτερικούς χώρους από την περασμένη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 5 Οκτωβρίου. Το μέτρο είχε προγραμματιστεί να λήξει στις αρχές του επόμενου μήνα, όμως μέχρι στιγμής έχει αποτύχει να περιορίσει τα κρούσματα κοροναϊού.

Αυστηρούς κανονισμούς είχε εισάγει ο υπουργός

Ο Πρίμουλα, που είναι 58 ετών, ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο μήνα με την οδηγία να εισάγει αυστηρότερα μέτρα για να σταματήσει την ξαφνική αντιστροφή της σχετικής επιτυχίας της χώρας στον έλεγχο του πρώτου πανδημικού κύματος. Τότε, η Τσεχία είχε εισάγει πρώιμα lockdown και είχε καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Είναι γνωστός για τις αυστηρές του πολιτικές διατυπώσεις, που περιλάμβαναν εκκλήσεις στον πληθυσμό για να παραμείνει στο σπίτι και να δείξει πειθαρχία για να περιορίσει την αύξηση των κρουσμάτων που, όπως προειδοποιούσε, δεν απέχουν πολύ από έναν αριθμό που θα οδηγήσει το τσέχικο σύστημα υγείας σε κατάρρευση.

Οι αποκαλύψεις προκάλεσαν κατηγορίες για υποκρισία και απαιτήσεις για την παραίτησή του.

Την Πέμπτη, η Τσεχία κατέγραψε άλλα 14.151 κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ενεργών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 133.995. Σχεδόν 4.800 άτομα είναι στο νοσοκομείο, 735 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Ρεκόρ νεκρών από κοροναϊό καταγράφηκε την Τετάρτη στη χώρα, με ακόμη 113 θύματα να ανεβάζουν τον τραγικό απολογισμό στους 1.845.

Πηγή: www.theguardian.com

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου