ΔΙΕΘΝΗ

Αμερικανίδα έκανε εξαγωγή κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών στην Κίνα

αμερικανίδα-έκανε-εξαγωγή-κινητήρων-832912

Μια κάτοικος της Καλιφόρνιας καταδικάστηκε χθες από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Φλόριντα διότι συνωμότησε να εξαγάγει παράνομα κινητήρες μαχητικών αεροσκαφών, ένα στρατιωτικό μη επανδρωμένο τηλεκατευθυνόμενο σκάφος (ΜΕΤΣ) και τεχνικές πληροφορίες για όπλα στην Κίνα, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η Γουένσια Μαν, 45 ετών, από το Σαν Ντιέγκο, αντιμετωπίζει την μέγιστη ποινή κάθειρξης των 20 ετών για παραβίαση της πράξης ενάντια στην εξαγωγή οπλισμών, ανακοίνωσε το υπουργείο σε δήλωσή του. Οι κινητήρες χρησιμοποιούνται στα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, F-22 και F-16, ενώ το ΜΕΤΣ έχει την ικανότητα εκτόξευσης πυραύλων Hellfire μέσω τρίτης χώρας, πρόσθεσε.

Η επιβολή της ποινής της θα ανακοινωθεί στις 19 Αυγούστου.

Το αεροσκάφος F-35 της Lockheed Martin, που λειτουργεί με μηχανές Pratt & Whitney, είναι το πλέον προηγμένο μαχητικό στο οπλοστάσιο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ΜΕΤΣ General Atomics MQ-9 Reaper, με μηχανή στροβιλοκινητήρων διπλής ροής, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για στόχους στο Ιράκ, τη Συρία, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε σις 21 Αυγούστου 2014, η Μαν ήταν νόμιμη μόνιμη κάτοικος του Σαν Ντιέγκο (νότια Καλιφόρνια), με τη δική της εταρεία, AFM Microelectronics, Inc. Αναφέρεται ότι συνεργαζόταν με τον Σινσένγκ Ζανγκ, κάτοικο Κίνας, ο οποίος «ενεργούσε ως επίσημος αντιπρόσωπος για την προμήθεια οπλισμού, πολεμοφόδιων, πολεμικών εργαλείων, και αντικειμένων άμυνας εκ μέρους της χώρας εκείνης».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται από ερευνητές της Ασφάλειας Εσωτερικού ότι η Μαν αναφερόταν στον Ζανγκ ως «κατάσκοπο τεχνολογίας» ο οποίος αντέγραφε για τον στρατό της Κίνας αντικείμενα που προμηθευόταν από άλλες χώρες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου