ΔΙΕΘΝΗ

Αντιμέτωπος με δίωξη γιατρός που έκανε ευθανασία σε γυναίκα με άνοια

αντιμέτωπος-με-δίωξη-γιατρός-που-έκαν-831651

Ολλανδοί εισαγγελείς ξεκίνησαν ποινική έρευνα σε βάρος ενός γιατρού που έκανε ευθανασία σε μια ασθενή με Αλτσχάιμερ, χωρίς η ίδια να έχει επιβεβαιώσει επαρκώς ότι ήθελε να πεθάνει, στην πρώτη υπόθεση του είδους μετά τη νομιμοποίηση της ευθανασίας το 2002.

Η 74χρονη γυναίκα, που είχε διαγνωστεί με τη νόσο Αλτσχάιμερ τέσσερα χρόνια πριν από τον θάνατό της, είχε πιστοποιημένη διαθήκη ζωής, όπου επισήμαινε πως επιθυμεί να υποβληθεί σε ευθανασία εάν η κατάστασή της αναμενόταν να επιδεινωθεί σημαντικά.

Ωστόσο, μια επιτροπή αξιολόγησης συμπέρανε πέρυσι ότι η επιθυμία της ήταν ασαφής και αντιφατική. Οι εισαγγελείς σημειώνουν ότι είναι αμφίβολο εάν ο γιατρός της είχε εξουσιοδοτηθεί να βασιστεί αποκλειστικά σε αυτή τη δήλωση βούλησης χωρίς να επιβεβαιώσει το αίτημά της για ευθανασία με την ασθενή.

Η ευθανασία και η υποβοηθούμενη αυτοκτονία έχουν νομιμοποιηθεί στην Ολλανδία υπό αυστηρούς όρους και υπό την επίβλεψη επαγγελματιών γιατρών.

Το να παράσχει κανείς βοήθεια σε ένα πρόσωπο που επιθυμεί να αυτοκτονήσει ή τα μέσα για να διαπράξει την αυτοκτονία εκτός των αυστηρών όρων της ευθανασίας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 3 χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου