ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό εμπάργκο: Εκτός οι φράουλες από τη στήριξη της ΕΕ

ρωσικό-εμπάργκο-εκτός-οι-φράουλες-από-82792

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη Δευτέρα νέο πρόγραμμα για έκτακτα μέτρα στήριξης της αγοράς ευπαθών οπωροκηπευτικών μετά τη ρωσική απαγόρευση. Το νέο σχέδιο στήριξης περιλαμβάνει για πρώτη φορά εσπεριδοειδή, αλλά όχι τις φράουλες. Στην Ελλάδα περίπου το ήμισυ της παραγωγής φράουλας κατευθύνεται σε ξένες αγορές. Πέρυσι οι εξαγωγές φράουλας στη Ρωσία είχαν ξεπεράσει τα 23 εκατ. ευρώ.

Το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, ύψους 165 εκατ. ευρώ, προβλέπει στήριξη για την απόσυρση από την αγορά των πλεονασμάτων παραγωγής και προστίθεται στο πρόγραμμα ύψους 125 εκατ. ευρώ για οπωροκηπευτικά, το οποίο είχε ανακοινωθεί στις 18 Αυγούστου, αλλά ανεστάλη λίγες ημέρες αργότερα (10 Σεπτεμβρίου) επειδή μόνο από τις προσωρινές αιτήσεις προέκυψε ότι είχε καλυφθεί πλήρως ο προϋπολογισμός.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει παράρτημα σχετικά με τις επιλέξιμες ποσότητες στα επιμέρους κράτη-μέλη.

Στις τέσσερις ομάδες προϊόντων που καλύπτονται περιλαμβάνονται:

  • τα μήλα και τα αχλάδια (συνολικά 181.800 τόνοι από τους οποίους 5.100 τόνοι για την Ελλάδα),
  • πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες (συνολικά 96.090 τόνοι από τους οποίους 10.750 τόνοι για την Ελλάδα),
  • καρότα, αγγούρια, πιπεριές, ντομάτες (συνολικά 44.300 τόνοι από τους οποίους 750 τόνοι για την Ελλάδα),
  • ακτινίδια, δαμάσκηνα και επιτραπέζια σταφύλια (συνολικά 76.895 τόνοι από τους οποίους 28.475 τόνοι για την Ελλάδα).

Ορισμένα προϊόντα που καλύπτονταν από το προηγούμενο καθεστώς —λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα, μανιτάρια και μαλακά φρούτα— δεν περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα.

Ωστόσο και τα δύο προγράμματα προβλέπουν στήριξη της ΕΕ για:

  • αποσύρσεις για δωρεάν διανομή (με 100% χρηματοδότηση από την ΕΕ),
  • αποσύρσεις που δεν προορίζονται για τρόφιμα (π.χ. λιπασματοποίηση), για τις οποίες το ποσοστό της ενίσχυσης από πλευράς ΕΕ είναι χαμηλότερο,
  • πρώιμη συγκομιδή ή μη συγκομιδής (καταβολή αποζημίωσης προκειμένου οι παραγωγοί να συλλέξουν τα προϊόντα πριν ωριμάσουν), με ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο στήριξης.

Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα είναι μεγαλύτερη για τους αγρότες που είναι μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (75% της τιμής που προβλέπεται, σε σύγκριση με το 50% για τα μη μέλη), με πιθανή περαιτέρω προσαύξηση (25%) για τους εν λόγω παραγωγούς από το επιχειρησιακό ταμείο των οργανώσεων.

Μετά τη ρωσική απαγόρευση εισαγωγών ορισμένων γεωργικών προϊόντων, η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε με συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της αγοράς για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια (33 εκατ. ευρώ), τα ευπαθή οπωροκηπευτικά (125 εκατ. ευρώ), τις ενισχύσεις ιδιωτικής αποθεματοποίησης για το βούτυρο, το αποβουτυρωμένο γάλα σε σκόνη και το τυρί, καθώς και με προγράμματα προώθησης 30 εκατ. ευρώ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου