ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμένη η Βρετανία μπροστά στην κάλπη

διχασμένη-η-βρετανία-μπροστά-στην-κάλ-827750

Με μία ημέρα να μας χωρίζει από το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, τα δύο στρατόπεδα, το Remain (Παραμονή) και το Leave (Αποχώρηση), κορυφώνουν την ένταση της προπαγάνδας τους ούτως ώστε να κερδίσουν όσες περισσότερες ψήφους της τελευταίας στιγμής μπορούν.

Η δολοφονία της Τζο Κοξ έχει βάλει φωτιά σε ένα ήδη τεταμένο κλίμα και παρά τις εκκλήσεις απ’ όλες τις πλευρές για ενότητα, η βρετανική κοινωνία εμφανίζεται βαθιά διχασμένη πάνω σε ζητήματα όπως η ξενοφοβία, η μετανάστευση και η ανάπτυξη. Τα ζητήματα αυτά αποτελούν κεντρικά σημεία αντιπαράθεσης και τουλάχιστον τα δύο πρώτα έχουν μπει στην ατζέντα του διαλόγου για το δημοψήφισμα από την πλευρά της ακροδεξιάς και έχουν συμπαρασύρει και το πιο συντηρητικό κομμάτι των Τόρις.

Ο δημόσιος διάλογος διεξάγεται σε ένα πλαίσιο γεμάτο από παράλογες θέσεις, σοφιστείες και ψευδή στοιχεία, ιδιαίτερα όταν εξετάζονται οι πιο εξειδικευμένες προεκτάσεις τους σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής. Σε αυτό το σημείο οι θέσεις της πλευράς του Remain έχουν τη στήριξη έγκυρων οικονομολόγων, διεθνών οργανισμών και των βρετανικών Αρχών.

Ρατσιστική ρητορική
Από την άλλη, το στρατόπεδο του Leave στηρίζει την προπαγάνδα του σε μια ρατσιστικής κοπής ρητορική και σε στοιχεία που έχουν εφεύρει οικονομολόγοι που στηρίζουν την καμπάνια, όπως είναι η ομάδα «Οικονομολόγοι υπέρ του Brexit».

Στον βρετανικό Τύπο, ανάλογα με τη θέση που έχει πάρει το εκάστοτε έντυπο, αναπαράγονται όλες οι απόψεις είτε πρόκειται για απόψεις που στηρίζονται σε καθαρά ψέματα είτε σε απόψεις βασισμένες σε γεγονότα. Η καλύτερη προσπάθεια να διαλυθούν οι μύθοι που προωθεί το στρατόπεδο του Leave, έγινε από την εφημερίδα «Financial Times» η οποία με γραφήματα κάνει ακριβώς αυτό, κάνει φύλλο και φτερό την επιχειρηματολογία των υποστηρικτών του Brexit με οικονομικά στοιχεία.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης και το πώς αυτή επηρεάζει τη βρετανική οικονομία, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η μετανάστευση από ευρωπαϊκές χώρες συνεισφέρει πολύ περισσότερο στα δημόσια οικονομικά της χώρας από ό,τι συνεισφέρουν οι Βρετανοί πολίτες και ότι ακόμη κι αν αυτή διακοπεί, οι μεταναστευτικές ροές από τις χώρες της Κοινοπολιτείας και άλλες προς τη Βρετανία θα συνεχιστούν όσο η οικονομία της χώρας είναι εύρωστη. Η ευρωστία της βρετανικής οικονομίας, σύμφωνα με τους «FT», διασφαλίζεται καλύτερα εντός της ΕΕ αφού το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε μετά την είσοδό του στην Ενωση και γι’ αυτό δεν ευθύνεται η πολιτική της Μάργκαρετ Θάτσερ όπως ισχυρίζονται οι υποστηρικτές του Leave, αλλά η προνομιακή πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ευρώπης.

Επιπλέον, όσον αφορά τη θέση των ξενοφοβικών τάσεων εντός του στρατοπέδου της Αποχώρησης, ότι οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι που έρχονται στη Βρετανία ρίχνουν τους μισθούς, τα στοιχεία δείχνουν ότι η μετανάστευση από την ΕΕ προς τη Βρετανία δεν έχει κανέναν αντίκτυπο στα μεροκάματα και στους μισθούς.

Οσον αφορά τις θέσεις του Leave για τις οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ, τα πραγματικά στοιχεία, που προέρχονται από διάφορες πηγές και είναι συγκλίνοντα, καταδεικνύουν ότι η Βρετανία μόνον όφελος έχει από τις υπάρχουσες συμφωνίες και ότι σε περίπτωση που θελήσει να κάνει νέες συμφωνίες, αυτές θα της κοστίσουν πολύ ακριβά.

Το κόστος του Brexit
Πιο συγκεκριμένα, οι εκτιμήσεις τείνουν στο ότι μια έξοδος θα κοστίσει στους Βρετανούς φορολογουμένους από 20 δισεκατομμύρια έως 40 δισεκατομμύρια λίρες. Τα χρήματα δε που δίνει η Βρετανία στην ΕΕ δεν είναι φυσικά 350 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα, όπως υποστηρίζει επί παραδείγματι ο Μπόρις Τζόνσον, αλλά 163 εκατομμύρια την εβδομάδα, ήτοι 1 λίρα για κάθε 100 λίρες των ετήσιων δημόσιων δαπανών της χώρας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου