ΔΙΕΘΝΗ

«Σαν άσχημο hangover»: Εθελοντές περιγράφουν τα συμπτώματα του εμβολίου της Pfizer -Από πυρετό μέχρι πόνους σε όλο το σώμα

σαν-άσχημο-hangover-εθελοντές-περιγράφουν-823711

Ενα «άσχημο hangover». Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει εθελοντής του εμβολίου της Pfizer τις παρενέργειες που αισθάνθηκε.

Λίγες ώρες μετά τη χαρμόσυνη είδηση ότι το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech για τον κορωνοϊό είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό, μαρτυρίες από εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές αποκαλύπτονται στον διεθνή Τύπο.

Οπως μεταδίδει η «Daily Mail», εθελοντές δήλωσαν ότι είχαν πονοκέφαλο, πυρετό και μυϊκούς πόνους. Ενας 45χρονος εθελοντής δήλωσε ότι η πρώτη δόση είχε παρενέργειες παρόμοιες με τη γρίπη, αλλά τα συμπτώματα ήταν «πιο σοβαρά» στη δεύτερη δόση. Από την άλλη, ο 44χρονος Γκλεν Ντίσιλντς είπε χαρακτηριστικά ότι το εμβόλιο της Pfizer τον έκανε να αισθάνεται σαν να πέρασε «σοβαρό hangover», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα συμπτώματα πέρασαν γρήγορα.

Ο Ντίσιλντς εκτιμά ότι έλαβε το κανονικό εμβόλιο, επειδή όταν έκανε το τεστ αντισωμάτων βγήκε θετικό. Πρόσθεσε, δε, ότι η δική του ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο τον έκανε να αισθανθεί σίγουρος γι’ αυτό, ενώ «ενθουσιάστηκε» από τα νέα της Δευτέρας.

Εμβόλιο Pfizer: Εθελόντρια υπέφερε από πονοκέφαλο και πόνους σε όλο το σώμα

Η Κάρι, δημοσιογράφος από το Μισούρι που δεν θέλησε να αποκαλύψει το επίθετό της, είπε ότι έκανε την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και τη δεύτερη τον περασμένο μήνα. Οπως περιγράφει, υπέφερε από πονοκέφαλο και πόνους σε όλο της το σώμα, ενώ ανέβασε και πυρετό, με τα συμπτώματα να γίνονται πιο σοβαρά τη δεύτερη φορά. Η δημοσιογράφος δήλωσε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή του εμβολίου, επειδή ένιωσε ότι ήταν το «καθήκον της ως πολίτης».

«Η σκέψη ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τους ανθρώπους να υποφέρουν από αυτό, από την απώλεια μελών της οικογένειάς τους, ότι θα μπορούσαμε να το ξεφορτωθούμε και να επιστρέψουμε σε κάποιον φυσιολογικό ρυθμό στη ζωή μας είναι ένας κινητήριος παράγοντας για μένα. Δεν θέλω κανένας άλλος να είναι άρρωστος», είπε χαρακτηριστικά.

«Εκπληκτικά ανώδυνο τσίμπημα»

Η Αντρια Λουτσία δήλωσε στο CBS ότι η διαδικασία ήταν πανεύκολη. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έλαβε την πρώτη δόση, ενώ είχε κάνει τεστ για Covid-19, είχε δώσει δείγμα αίματος, ούρων, τη ζύγισαν, τη θερμομέτρησαν, τη ρώτησαν για το ιατρικό της ιστορικό. Οπως περιγράφει, περίμενε 30 λεπτά, τον χρόνο που χρειάζεται το εμβόλιο, το οποίο διατηρείται σε ψυχρό περιβάλλον, για να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, προτού της κάνουν «εκπληκτικά ανώδυνο» τσίμπημα.

Τα μόνα συμπτώματα που βίωσα ήταν ο πόνος των μυών στον ώμο μου και πιθανώς η εξάντληση, η οποία θα μπορούσε επίσης να οφείλεται στην έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με την ίδια. «Τη μία εβδομάδα είχα βήχα, μου ζητήθηκε να κάνω ένα τεστ COVID-19. Ήμουν αρνητική», λέει.

Περισσότεροι από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες συμμετείχαν στις δοκιμές Φάσης 3 από τον φαρμακευτικό κολοσσό στο κυνήγι ενός αποτελεσματικού εμβολίου Covid-19. Τα χθεσινά αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι 90% αποτελεσματικό, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ζωή θα μπορούσε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς την άνοιξη.

Πηγή: iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου