ΔΙΕΘΝΗ

Φραστικά πυρά Τραμπ εναντίον Καναδά και Ε.Ε. για τους «τεράστιους δασμούς» του

φραστικά-πυρά-τραμπ-εναντίον-καναδά-κ-820753
Κατηγορίες κατά του Καναδά και της Ε.Ε. εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα πριν συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στο Κεμπέκ.
Ο Τραμπ κατηγόρησε την Ε.Ε. και τον Καναδά ότι επιβάλλουν «τεράστιους δασμούς», εγείροντας μη νομισματικούς φραγμούς στο εμπόριο.
«Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό (σ.σ.: του Καναδά Τζάστιν) Τριντό και στον πρόεδρο (της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς» στο εμπόριο, ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι αδημονεί να τους δει σήμερα.
Η σύνοδος κορυφής αναμένεται πιο τεταμένη από κάθε άλλη φορά στα 42 χρόνια της ιστορίας της G7, καθώς η πολιτική του Τραμπ που συνοψίζει το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» εγείρει τον κίνδυνο να ξεσπάσει παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος και να ανοίξουν πελώρια διπλωματικά σχίσματα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος είχε επενδύσει σε μια στενή προσωπική σχέση με τον Τραμπ, επεσήμανε ότι οι υπόλοιπες χώρες της G7–η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία, καθώς και η δική του χώρα– πρέπει να παραμείνουν «ευγενικές» και παραγωγικές, αλλά συμπλήρωσε πως «κανένας ηγέτης δεν κυβερνάει για πάντα», ενώ ξεκαθάρισε πως τα ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν καμιά πρόθεση να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ.

«Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος να μη νοιάζεται για το ότι είναι απομονωμένος σήμερα, αλλά δεν μας πειράζει να μείνουμε έξι, εάν χρειάζεται» δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

«Διότι αυτοί οι έξι αντιπροσωπεύουν αξίες, μια αγορά, αλλά πάνω από όλα αντιπροσωπεύουν μια αληθινή δύναμη σε διεθνές επίπεδο σήμερα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό προέβλεψε «σκληρές» συζητήσεις για το εμπόριο. Πάντως, άλλες χώρες της G7, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία, μοιάζουν να μην έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά ούτε να κάνουν παραχωρήσεις.

[zougla.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου