ΔΙΕΘΝΗ

Το φωτογραφικό άλμπουμ αστροναύτη

το-φωτογραφικό-άλμπουμ-αστροναύτη-820688
Γερμανός αστροναύτης Αλεξάντερ Γκερστ ξεκίνησε το διαστημόπλοιο Σογιούζ το νέο του ταξίδι στο διάστημα. Δεν είναι η πρώτη φορά.
Το 2014 είχε μείνει στο διάστημα 165 μέρες, κατά τις οποίες έκανε πολλά πειράματα στον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS. Τότε είχε καταφέρει επίσης να τραβήξει πολλές εκπληκτικές φωτογραφίες της Γης.
Παρατηρώντας το πολικό σέλας
Η εμπειρία να πετάς μέσα στο πολικό σέλας δεν περιγράφεται με λόγια, είχε δηλώσει ο Αλεξάντερ Γκερστ, ο οποίος παρατήρησε αυτό το άκρως εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο από τον διαστημικό σταθμό ISS.
Η παρατήρησή του είχε και συγκεκριμένες επιστημονικές επιδιώξεις: Ο γερμανός αστροναύτης ήθελε να διερευνήσει την επιρροή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε ηλεκτρονικές συσκευές.
Η πεπερασμένη έρημος
Η Σαχάρα χαρακτηρίζεται συχνά ως αχανής έρημος. Ωστόσο, οι φωτογραφικές λήψεις του Αλεξάντερ Γκερστ πάνω από τη Λιβύη δείχνουν ότι και οι απέραντες αμμώδεις εκτάσεις της αφρικανικής ερήμου έχουν αρχή, μέση και τέλος.
Λίγο πριν το ξύπνημα
Οι περισσότεροι κάτοικοι της Φλόριντα βρίσκονταν ακόμη στα κρεβάτια τους. Την ίδια ώρα ο Αλεξάντερ Γκερστ και οι συνάδελφοί του τραβούσαν αυτή τη φωτογραφία λίγο πριν την ανατολή του ήλιου στη νότια πολιτεία των ΗΠΑ.
Κρατήρες μετεωριτών από το διάστημα
Δεν είναι ούτε βουνό ούτε ηφαίστειο. Πρόκειται για έναν κρατήρα που δημιουργήθηκε από πρόσκρουση μετεωρίτη στην Αριζόνα. Οι διαστάσεις του εντυπωσιάζουν ακόμη και από το διάστημα, καθώς έχει διάμετρο 1186 μ. και 180 μ. βάθος.

Το μάτι του κυκλώνα
Φαίνεται σαν μικροσκοπική τρύπα στα σύννεφα, ωστόσο η διάμετρός της φτάνει τα 80 χλμ.! Παρά τη γοητεία που ασκεί η όψη τους, τέτοιοι κυκλώνες προκαλούν συχνά ανυπολόγιστες ζημιές στην επιφάνεια της Γης.
Το πιο θλιβερό στιγμιότυπο
Ο Αλεξάντερ Γκερστ το 2014 είχε αποτυπώσει φωτογραφικά ακόμη και τις εμπόλεμες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας. Η εκτόξευση πυραύλων και οι εκρήξεις είναι εμφανείς ακόμη και από το διάστημα.
Απαστράπτουσα ατμόσφαιρα
Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο φυσικό φαινόμενο. Οι ευκαιρίες να παρατηρήσει κανείς από τη Γη το πολικό σέλας είναι περιορισμένες. Ο Γκερστ είχε την τύχη να τραβήξει αυτήν την πανέμορφη φωτογραφία από το διάστημα.
Φωτογραφίες στην υπηρεσία της επιστήμης
Οι φωτογραφίες που βγάζουν οι αστροναύτες στις διαστημικές αποστολές τους χρησιμεύουν σαφώς και ως ερευνητικό υλικό. Μελετώντας και αναλύοντας τις διαστημικές λήψεις οι επιστήμονες μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τις αλλαγές στο γήινο τοπίο και τη συμβολή του ανθρώπου σε αυτές.
Σαν ελαιογραφία
Ορισμένες φωτογραφίες του Αλεξάντερ Γκερστ μοιάζουν με αριστουργήματα διάσημων ζωγράφων. Αυτή η λήψη απεικονίζει τις κυρτώσεις ενός ποταμού στο Καζακστάν προσφέροντας ένα εξαιρετικό εικαστικό αποτέλεσμα.

[Deutsche Welle]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου