ΔΙΕΘΝΗ

Εμβόλιο Moderna: «Δεν είχα παρενέργειες, μόνο έναν μικρό πόνο στο χέρι», λέει ένας από τους πρώτους εθελοντές

εμβόλιο-moderna-δεν-είχα-παρενέργειες-μόνο-819395

Χαραμάδα ελπίδας έχει ανοίξει η ανακοίνωση της Moderna για την αποτελεσματικότητα της τάξεως του 95% που παρουσιάζει το εμβόλιό της. Τα ενθαρρυντικά μηνύματα που φτάνουν από την παγκόσμια ιατρική και πολιτική κοινότητα ενισχύουν την πεποίθηση ότι ο πλανήτης έχει κάνει ένα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμηση της πανδημίας που επελαύνει σαρωτικά σε κάθε ήπειρο.

Το κλίμα αισιοδοξίας, που έχει δημιουργήσει η ανακοίνωση της Moderna, ενισχύουν οι δηλώσεις εθελοντή από την Ουάσινγκτον.

Ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο χορηγήθηκε το εμβόλιο δήλωσε ότι δεν υπέφερε από παρενέργειες, μόνο αισθάνθηκε έναν μικρό πόνο στο χέρι.

Στη βρετανική εκπομπή Good Morning Britain, δήλωσε ότι βρέθηκε στο πρώτο κύμα δοκιμής, οπότε παρέμεινε στην κλινική, μετά τον εμβολιασμό, για περίπου μία ώρα ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα εκδηλώνονταν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Η παραμονή στην κλινική κρίθηκε αναγκαία καθώς στο αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα το εμβόλιο είχει χορηγηθεί σε ζώα.

«Ο δεύτερος εμβολιασμός έγινε τέσσερις εβδομάδες μετά τον πρώτο. Και τις δύο φορές δεν είχα παρενέργειες. Το μόνο που αισθάνθηκα ήταν ένας ελαφρύς πόνος στο χέρι, την επόμενη ημέρα που ξύπνησα», δήλωσε ο Νιλ Μπράουνινγκ.

Τα λόγια του εθελοντή, προτού εμβολιαστεί, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς συνέβαλε σε μια σημαντική προσπάθεια.

Χωρίς να γνωρίζει πώς λειτουργεί η όλη διαδικασία του εμβολιασμού, θέλησε να σιγουρευτεί εάν θα κολλούσε τον ιό μέσω του εμβολιασμού.

Όταν έλαβε τις απαντήσεις που ήθελε και ύστερα από έρευνα που έκανε ο ίδος, έκανε το βήμα.

«Το ρίσκο μοιάζει μηδαμινό σε σχέση με τα οφέλη», τονίζει απαντώντας στις αμφιβολίες που εγείρονται περί εμβολιασμού.

«Θα υπάρχουν πάντα εκείνοι που αντιτίθενται στον εμβολιασμό. Η μητέρα μου είναι νοσοκόμα, η σύζυγός μου το ίδιο, οπότε βρίσκομαι όλη μου τη ζωή σε ιατρικό περιβάλλον», συμπλήρωσε ο Νικ που αποφάσισε να γίνει μέλος μιας αποφασιστικής προσπάθειας.

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου