ΔΙΕΘΝΗ

Ξεσκεπάζει τον Τόνι Μπλερ ο πρώην αντιπρόεδρός του για τον πόλεμο στο Ιράκ

ξεσκεπάζει-τον-τόνι-μπλερ-ο-πρώην-αντι-818037

Η Βρετανία παραβίασε το διεθνές δίκαιο όταν εισέβαλε στο Ιράκ το 2003, δήλωσε σε άρθρο του ο αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης Τζον Πρέσκοτ, λίγες μέρες μετά την δημοσίευση της έκθεσης για την στρατιωτική εμπλοκή της Βρετανίας στο Ιράκ.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Έκθεσης Σίλκοτ, η απόφαση της Βρετανίας να συμμετάσχει στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003 είχε μία νομική βάση «που απέχει πολύ από το να είναι ικανοποιητική» και η υποστήριξη του τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς την επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης ήταν υπερβολική, χωρίς να αποτελεί ύστατη λύση όπως παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο και τους πολίτες.

«Μαζί σου, οτιδήποτε», είχε γράψει οκτώ μήνες πριν την εισβολή, στον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο Μπλερ , σύμφωνα με την έκθεση, αποφασίζοντας την αποστολή 45.000 βρετανών στρατιωτών στην μάχη, χωρίς να έχουν εξαντληθεί οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης.

Με άρθρο του που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Sunday Mirror, ο Πρέσκοτ υπογράμμισε πως έχει αλλάξει σήμερα την άποψη του για την νομιμότητα του πολέμου και επέκρινε τον Μπλερ που εμπόδισε τους υπουργούς του να συζητήσουν πλήρως από πριν για την νομική βάση του πολέμου.

«Το 2004, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε πως καθώς η αλλαγή καθεστώτος ήταν ο πρωταρχικός στόχος του πολέμου στο Ιράκ, τότε ο πόλεμος ήταν παράνομος. Με μεγάλη λύπη και θυμό, τώρα πιστεύω ότι είχε δίκιο», τονίζει ο Πρέσκοτ.

«Θα ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου με την απόφαση της κήρυξης του πολέμου και των καταστροφικών συνεπειών του», πρόσθεσε.

Πολλοί Βρετανοί επιθυμούν ο Μπλερ να παραμεφθεί στην Δικαιοσύνη για την απόφαση ανάληψης στρατιωτικής δράστης που οδήγησε στον θάνατο 179 βρετανών στρατιωτών και τουλάχιστον 150.000 ιρακινών, οι περισσότεροι εκ των οποίων άμαχοι.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης, λόρδος Γκόλντσμιθ εμφανίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε προφορικά ότι υπάρχει νόμιμη βάση, αλλά δεν υπέβαλε καμία τεκμηρίωση», δήλωσε ο Πρέσκοτ. «Ο χρόνος λήψης της απόφασης ξεκάθαρα επιλέχθηκε για να εγκριθεί μια σχεδόν άμεση δράση που μας οδήγησε στον πόλεμο».

Ο πρώην αντιπρόεδρος πρόσθεσε πως στηρίζει την απόφαση του νυν ηγέτη του Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του κόμματός (του) για την κήρυξη του πολέμου στο Ιράκ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου