ΔΙΕΘΝΗ

Αυτός είναι ο μακελάρης της Νίκαιας

αυτός-είναι-ο-μακελάρης-της-νίκαιας-814937

Παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών φέρεται να είναι ο 31χρονος γαλλοτυνήσιος δράστης της επίθεσης στη Νίκαια της Γαλλίας, που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 84 ανθρώπων. Πρόκειται για τον Μοχάμεντ Λαχουαϊέζ Μπουχλέλ, ωστόσο η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τα στοιχεία του. Το άσπρο φορτηγό-ψυγείο που σκόρπισε τον θάνατο σε ανυποψίαστους πολίτες και τουρίστες, φέρεται να νοικιάστηκε από τον δράστη δύο ημέρες νωρίτερα στο Σεν Λοράν Ντι Βαρ.

Την πρώτη φωτογραφία του μακελάρη ανήρτησε το μεσημέρι της Παρασκευής στον λογαριασμό του στο Twitter ο αρχισυντάκτης της Ισραηλινής τηλεόρασης, Amichai Stein.

Στο λακωνικό σχόλιο με το οποίο συνοδεύει τη φωτογραφία ο A. Stein, αναφέρει με κατηγορηματικό τρόπο ότι ο απεικονιζόμενος είναι ο δράστης της πολύκροτης δολοφονικής επίθεσης.

Ο οδηγός του φορτηγού έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών.
Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν στο φορτηγό ήταν μία ταυτότητα, ένα κινητό τηλέφωνο και μία πιστωτική κάρτα.

Ο δράστης ήταν γνωστός στις αστυνομικές Αρχές για μικροεγκλήματα, όπως βία (και με τη χρήση όπλου), κλοπή και απειλή χρήσης βίας, αλλά όχι και στις μυστικές υπηρεσίες. Δεν έχει διαπιστωθεί αν ο δράστης είχε διασυνδέσεις με τζιχαντιστές.

Όλα τα όπλα που βρέθηκαν στο φορτηγό ήταν ψεύτικα εκτός από ένα πιστόλι. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι αρχικά ο κόσμος πίστευε ότι ο οδηγός είχε χάσει τον έλεγχο του φορτηγού, αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι επρόκειτο για εσκεμμένη ενέργεια. «Είχα τον χρόνο να δω το πρόσωπο του δράστη. Είχε γενειάδα και έδειχνε να το διασκεδάζει» δήλωσε ένας άνδρας. Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο δείχνουν το 19 τόνων φορτηγό να επιταχύνει καθώς κινούταν προς το συγκεντρωμένο πλήθος στην προβλήτα της Νίκαιας.

Επί δύο χιλιόμετρα ο δράστης σάρωνε ανθρώπους, ενώ πολλοί προσπάθησαν να τον σταματήσουν κυνηγώντας το φορτηγό ακόμη και με τα πόδια. Ένας μοτοσικλετιστής λέγεται ότι προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα του οδηγού πριν βρεθεί κάτω από τις ρόδες του φορτηγού. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη της επίθεσης, ωστόσο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια που θα «απαντηθεί με πραγματική ισχύ και στρατιωτική δράση στη Συρία και στο Ιράκ».

«Σταμάτησε μπροστά μου έχοντας χτυπήσει ήδη πολλούς ανθρώπους. Είδα έναν άνδρα στον δρόμο, που προσπαθούσε να μιλήσει στον οδηγό για να τον κάνει να σταματήσει. Έμοιαζε νευρικός. Ήταν ένα κορίτσι κάτω από το φορτηγό και το έλιωσε. Ο άνδρας δίπλα μου την τράβηξε κοντά του. Η αστυνομία τον σκότωσε και το κεφάλι του ήταν έξω από το παράθυρο» είπε αυτόπτης μάρτυρας, περιγράφοντας τις τελευταίες στιγμές της επίθεσης.

Διαβάστε επίσης: Το σπίτι του μακελάρη της Νίκαιας

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου