ΔΙΕΘΝΗ

Πραξικόπημα στην Τουρκία

πραξικόπημα-στην-τουρκία-814775

Κόκκινος συναγερμός στην Τουρκία καθώς τα διεθνή μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν εικόνες με άρματα μάχης και στρατιώτες στους δρόμους της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης. Λίγο μετά τις 22.30 έκλεισαν και οι δύο γέφυρες του Βοσπόρου και στρατιώτες παρατάχθηκαν κατά μήκος των γεφυρών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, στην Άγκυρα ακούστηκαν πυροβολισμοί. Μάρτυρες αναφέρουν ότι στον εναέριο χώρο πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα πετούν αεροσκάφη και ελικόπτερα του στρατού. Αναφορές μιλούν και για τανκ και στρατιώτες στους δρόμους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε απόπειρα κατάληψης του τουρκικού Πενταγώνου και από ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Σημειώνεται ότι η αγγλική έκδοση της Hürriyet κάνει λόγο για στρατιωτικό πραξικόπημα. Το ίδιο αναφέρει και η Yeni Şafak που είναι φίλα προσκείμενη στον πρόεδρο Ερντογάν. Η τουρκική Hürriyet σημειώνει επίσης ότι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan μετέβησαν δυνάμεις ασφαλείας.

Οι Αρχές έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπως Facebook, Twitter και YouTube, ενώ έκλεισε και η κρατική τουρκική τηλεόραση.

Εκτεταμένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού.

Δυνάμεις του στρατού έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας, όπως η Τραπεζούντα και η Αττάλεια, κλείνοντας δρόμους.

Πανικόβλητοι πολίτες τρέχουν στα ATM και κατά πληροφορίες στις δημόσιες υπηρεσίες ο στρατός έχει πάρει τα κινητά τηλέφωνα των εργαζομένων.

Υπάρχουν αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στο προεδρικό παλάτι, αλλά και για έκρηξη σε συνοικία της Άγκυρας. Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ακόμη ότι υπάρχει σε εξέλιξη ομηρία στο Γενικό Επιτελείο του Στρατού. στην Άγκυρα. Μεταξύ των ομήρων φέρεται, σύμφωνα με το CNN Turk, να βρίσκεται και ο αρχηγός του στρατού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη εισαγγελική εντολή να συλλαμβάνονται όσοι στρατιώτες είναι ένοπλοι και βρίσκονται στον δρόμο. Το κυβερνητικό κόμμα και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης κάλεσαν τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους

Στρατός: Έχουμε αναλάβει την εξουσία της Τουρκίας

Ο τουρκικός στρατός εξέδωσε στις 23.30 ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι αναλαμβάνει την εξουσία στη χώρα.

Έκκληση Γιλντιρίμ για ηρεμία

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πριν από λίγο ότι «γίνεται μία προσπάθεια» για πραξικόπημα αλλά «η κυβέρνηση δεν θα το επιτρέψει». «Δεν θα βλάψει τίποτα την τουρκική δημοκρατία. Είναι λάθος να αποκαλέσουμε τα γεγονότα πραξικόπημα, αλλά πρόκειται για μία προσπάθεια από ένα μέρος του στρατού. Οι δυνάμεις ασφαλείας κάνουν αυτό που χρειάζεται για να επιλυθεί η κατάσταση» υπογράμμισε ο Γιλντιρίμ και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

Η πρώτες φωτογραφίες από το σημείο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου